Spor oko puta na Starčevici: Tijelima ćemo zaustaviti bagere!

Vlasnik Slavko Bosančić ističe da su mu zemlju na kojoj je izgrađen sporni put prije 43 godine oteli komunisti, a radi se o 280 kvadrata, koji, po njemu, na tržištu vrijede oko 24.000 KM.

To je moja zemlja

– I ona i ova vlast stalno su pričale da će to moje zemljište izuzeti i da će me isplatiti, međutim, grad i dalje koristi ovaj put, dug oko 75 metara, džabalesku, ignoriše i ponovo asfaltira. Nikome nisam branio pravo na put, međutim, tražim da me grad obešteti ili iskompenzuje i prestane zavađati s komšijama. Ili neka nam dostavi sudsko rješenje da nemamo nikakava prava na ovu zemlju i gotovo – ogorčen je Slavko.

On ističe da se put sada ponovo proširuje nauštrb njegove zemlje.

– Širok je četiri metra, a proširivaće ga još 40 centimetara. Negdje i više, iako nikoga nisu pitali, a zemlja je moja jedan kroz jedan.
Grad ne rješava problem i samo su pojedini građevinski inpektori na našoj strani. Oni su trenutno stopirali radove, ali njihov početak je samo pitanje vremena. Radovi su stali, ali čim krenu staćemo pred bagere – kaže Bosančić.

Mirko Pavlović, kome je Slavko punac, navodi da političari rješavanje ovog problema obećavaju pred svake izbore i tvrdi da su im ljudi iz gradske uprave rekli da nisu nadležni kada su išli da traže nadoknadu za zemljište.

– Mogućnost i pravo za naknadu, kako su naveli, imamo samo tužbom preko redovnog suda jer je navodno sve zastarjelo i vlasnik je grad. A pošto smo više nego uvjereni da nije, angažovali smo advokata, jer je pravo na naknadu moguće ostvariti samo ako je vođen upravni postupak u cilju oduzimanja zemlje. To nikada nije vođeno i oduzeto, pa Slavko ima pravo na naknadu – kaže Pavlović.

I on će stati pred bagere ako se ovo pitanje ne riješi u korist njegovog punca.

– Onda neka policija napravi zapisnik, pa ćemo pisati tužbu i ganjati se sa gradom na sudu. Takođe, ako kasnije dobijemo tužbu, grad će morati da diže asfalt, a onda će nastati još gori problemi – upozorava Mirko, dodajući da su mještani i dalje u zabludi jer “misle da je put državni iako to nikada nije bio”. Za to vrijeme, Borka Bosančić, Slavkova žena, kaže da ne bi voljela da djeci u amanet ostavlja belaj.

– Ubiće neko nekoga, ne daj ti bože – navodi Borka.

ASBL: Zemlja je izuzeta prije 43 godine!

Milenko Šajić, portparol Administrativne službe grada Banjaluka, kaže da Bosančićeve optužbe nemaju nikakvo utemeljenje kada se radi o parceli koju pominje, jer je ona izuzeta i plaćena prije 43 godine.
– Taj put se decenijama koristi kao javni put i ne postoji osnov za nadoknadu – kaže Šajić i dodaje da se trenutno u ulici Koste Jarića vode građevinski radovi na proširenju puta.
– Kada dođe na red, Bosančić će dobiti nadoknadu zbog proširivanja puta, ali tu je riječ o sasvim drugoj parceli, a ne onoj koju spominje – navodi Šajić.

/Press RS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender