Uz ovjerenu knjižicu do hemodijalize sa obje strane Drine

Bogdanić je rekao novinarima u Beogradu da će se naći način da osiguranicima sa obje strane Drine bude omogućeno kvalitetnije i dostupnije liječenje, jer pacijenti ne bi morali da putuju do udaljenih zdravstvenih ustanova.

“Danas ćemo da definišemo na koji način da to tehnički riješimo. Volja je prisutna, neće biti problema i da nađemo tehnički način. Znači ako, pretpostavimo da su cijene usluga identične ili slične, biće sasvim svejedno da li je zdravstvena zaštita korištena na jednoj ili drugoj strani rijeke Drine”, rekao je Bogdanić.

To, istakao je on, znači da je samo bitno da pacijenti budu zdravstveni osiguranici ili u Srbiji ili Republici Srpskoj, i moći će da koriste prava u zdravstvenoj ustanovi koja se nalazi bilo s jedne bilo s druge strane Drine.

Dejanovićeva je rekla da će predložiti da se centri za hemodijalizu, na mjestima gdje je ona nedostupna građanima, lociraju sa obje strane Drine na mjestima gdje su najbliži pacijentima.

Ona je navela da biti riječi i o programima specijalizacija ljekara iz Republike Srpske u Srbiji, pravljenju zajedničkih istraživačkih programa saradnje, ali i o iskustvima Republike Srpske u organizaciji mreže za mentalno zdravlje i načinima kako to primijeniti u Srbiji.

“Centralna tema biće da nas Drina, u pogledu zdravstvenih mera koje preduzimamo na jednoj i drugoj strani, zbliži. Da razvijamo sve oblike saradnje i da to bude dobar primer kako Podrinje može da funkcioniše kvalitetno u pogleda zdravstva, kada se udruže dva zdravstvena sistema dveju republika”, rekla je Dejanovićeva.

Ministari zdravlja Srbije i Republike Srpske otvorili su danas u Beogradu seminar “Nova zdravstvena politika u oblasti zaštite prava pacijenata”.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender