Evrosong mijenja pravila

Organizatori Evrovizije objavili su da će pravila takmičenja biti izmjenjena, počevši od narednog izdanja 2014. godine kada će, prvi put, imena članova nacionalnih žirija biti poznata prije takmičenja, a odmah nakon finala biće objavljeno kako je glasao svaki član pojedinačno.

Izmjena pravila uslijedila je nakon afere oko navodne krađe glasova koju je sproveo Azerbejdžan.

Identitet članova nacionalnih žirija, čiji glasovi donose 50 odsto poena, ranije nije bio poznat sve do finala.

“Stroža pravila i veća transparentnost su važni kako bi Eurosong ostao uspješan. Želimo da učesnici i gledaoci znaju da smo dali sve od sebe da osiguramo fer nadmetanje. Vjerujemo da će nova pravila navesti članove žirija da glasaju uz veću nezavisnost” – rekao je supervizor takmičenja Džon Ola Send za Bi-Bi-Si (BBC).

Upravo iz ovog razloga je Turska odlučila da se povuče sa Eurosonga, tačnije nisu se slagali sa načinom na koji se glasa sistemom prema kojem četiri velike zemlje idu direktno u finale.

Zato je turska javna televizija TRT odlučila da isproba isti recept i organizuje festival sličan Evrosongu na kojem će učestvovati 20 zemalja među kojima su autonomne regije i pokrajine, poput Republike Tataristan u Rusiji ili Republike Krim koja pripada Ukrajini.

Svoje učešće potvrdio je Azerbejdžan, a biće pozvani Sjeverni Kipar, Kazahstan, Kirgistan.

/Mondo/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender