Merkelova pred novim izborima?

Njemačka kancelarka Angela Merkel koja je na prošlonedeljnim izborima ostvarila istorijski uspjeh i skoro apsolutnu pobjedu, izgleda da neće lako doći do vlade i koalicionog partnera. U moru spekulacija o njenim putevima do kancelarskog trona, pominju se čak i novi izbori.

Ako se Socijaldemokratska partija (SPD) i Zeleni, iz partijsko-taktičkih razloga opiru da za dobrobit naše zemlje preuzmu odgovornost, onda mora doći do novih izbora- rekao je poslanik Bundestaga, demohrišćanin Kristijan Hirte temu novih izbora u postizbornu atmosferu.

Kako navod njemački mediji, u takvoj atmosferi se o Merkelovoj govori kao o nekome ko je na vrhuncu moći, ali mora platiti cenu koalicija i tako oslabiti svoj uticaj ako ode u savez sa socijaldemokratama i sa zelenim. Merkelova, koja je istinski pobjednik, striktno odbija takve ideje o vanrednim izborima i već je sastavila “red vožnje” za koalicione pregovore, tako da ispitivanje terena počinje od ponedeljka, a koalicioni pregovori od 7. oktobra.

Jedno je jasno. Merkelovoj je potreban novi partner, ali i u redovima SPD postoji velika uzdržanost u tom smislu i jedna od najjačih protivnika koalicije s Merkelovom je Hanelore Kraft, moćna političarka socijaldemokrata i šef vlade još moćnije pokrajine Sjeverne Rajne Vestfalije, u kojoj živi preko 18 miliona ljudi. Kraft, za koju se govorilo da je umjesto neuspešnog Pera Štajnbrika trebalo da bude kancelarski kandidat socijaldemokrata, najjači je protivnik “velike koalicije” i smatra da bi njena partija, ako bi sada otišla u opoziciju, mogla da bude najvažniji protivnik Merkelove i njene politike.

Anketa lista “Bild” pokazuje podatke da bi Nijemci, oko 62 odsto njih, željeli “veliku koaliciju” kakvu je Merkelova već jednom vodila u svom prvom mandatu.

Merkelova je svoju ulogu dobro odigrala. Pokazala se kao konzervativac koji se ne plaši liberalnih pojava, kao majstor u evro-krizi, kao domaćica koja zna s parama, a to se Nijemcima sviđa. Ukazujući da je moć uvek pitanje uticaja, analitičari kažu da Merkelova u ovom slučaju mora biti “široke ruke” i to više nego to bi neki u njenoj partiji željeli.

Njen potencijalni koalicioni partner SPD osvoji je u nedjelju svega 26 odsto glasova, a njeni demohrišćani skoro 42 odsto, tako da Merkelova, kažu analitičari, sada mora odlučiti kojim putem će ići i kako će sarađivati sa svojim neuporedivo manjim i slabijim partnerom.

U ovom momentu je jasno da će, prema Ustavu, prva sednica novog saziva Bundestaga biti održana najkasnije 30 dana poslije izbora.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender