22. 09. 2021.

Mladenci sve više dobijaju prazne koverte

Iskustva u našoj zemlji pokazala su da u prosjeku oko pet posto koverti bude prazno pa mladenci sve manje mogu računati na to da će uspjeti pokriti troškove svadbenog slavlja, a još manje da će im nešto ostati za provod na medenom mjesecu.

Nepisano je pravilo da rodbina i prijatelji trebaju darivati mladence minimalno u novčanoj protivrijednosti “stolice” koja je za njihovo prisustvo plaćena, odnosno, u prosjeku, između 50 i 300 maraka.

Bišćanka S. A. (identitet poznat redakciji) i njen muž neugodno su se iznenadili kada su nakon vjenčanja među pedesetak koverti koje su im zvanice uručile otkrili i sedam praznih.

– U četiri su bile čestitke bez ikakvog teksta, dok su tri bile potpuno prazne. To nas je veoma iznenadilo jer smo na vjenčanju imali 150 gostiju, a nismo organizirali ni tzv. kićenje maramicama, baš zbog krize, da našim gostima ne bude neugodno. Zašto su neki, ipak, dali prazne koverte, nije nam jasno – kaže ova Bišćanka.

Proslava rođendana

Da ovakva praksa nije uobičajena samo na vjenčanjima, pokazuje i primjer Cazinjanke A. A., koja je kćerki organizirala proslavu prvog rođendana. Od pedesetak gostiju četvero ih je “počastilo” praznim kovertama.

– Ne mogu vjerovati da neko nije mogao izdvojiti 10 KM za dijete, već ima obraza da daje praznu kovertu. Najžalosnije je što sumnjam na to ko bi to mogao biti i riječ je o prilično imućnim ljudima koji rade u inostranstvu – kaže sagovornica iz Cazina.

Zaduživanje za frizuru

U agencijama za organizaciju vjenčanja radi privatnosti svojih klijenata nisu željeli navoditi konkretne primjere, ali objašnjavaju da ovakvi slučajevi nisu rijetkost.

– Sve zavisi od strukture gostiju. Ako se vjenčava dvoje 17-godišnjaka, pa je pola sale njihovih prijatelja iz škole, onda bude više takvih koverti. Ipak, kod nas se ljudi još, i pored teške materijalne situacije, trude ispoštovati običaje, pa su spremni i zadužiti se da imaju za frizuru, odijelo i slično – ispričali su nam u jednoj agenciji.

/Dnevni avaz/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender