24. 10. 2021.

Nakon zemljotresa u Pakistanu iz mora izronilo ostrvo

Nakon snažnog zemljotresa magnitude 7,8, koji je zatresao jugozapadni dio Pakistana, iz Arapskog je mora blizu pakistanske obale izronilo ostrvo, javljaju pakistanski mediji i CNN.

Najmanje 45 ljudi poginulo je u zemljotresu jačine 7,8 stepeni po Rihterovoj skali koji je u utorak pogodio zapad Pakistana, saopštili su lokalni zvaničnici.

U izjavi za Geo TV, predstavnik vlasti u gradu Gvadaru Moazam Jah kaže da je ostrvo visoko između 6 i 9 metara, a izronilo je na udaljenosti od oko 350 metara od obale.

CNN takođe javlja o izranjanju ostrva.

Medijska kuća stupila je u kontakt sa seizmologom Zahidom Rafijem, koji je potvrdio ovaj događaj. Za njega pojava novog kopna nije iznenađujuća, s obzirom na snagu potresa.

Potres se dogodio u 16.29 časova po lokalnom vremenu, a epicentar je bio u slabo naseljenoj oblasti 120 kilometara jugozapadno od Kuzdara, u centralnom delu Balučistana, na dubini od 10 kilometara.

Šef Pakistanskog centra za zemljotrese Zahid Rafi rekao je da se zemljotres dogodio u udaljenom, malo naseljenom delu Balučistana, ali je upozorio na moguće naknadne potrese.

Potres su osjetili stanovnici širom zemlje od južnog lučkog grada Karačija do istočnog grada Lahora i sjeverozapadnih krajevima.

Američka geološka služba u Koloradu javila je da je u Pakistanu zabilježen potres magnitude 7,8. Zemljotres magnitude između 7,0 i 7,9 stepeni se smatra veoma jakim.

U naseljima može oštetiti većinu zgrada – bez obzira na kvalitet, a mnoge i srušiti. U svijetu se godišnje dogodi deset do 20 zemljotresa te magnitude.

Foto:ilustracija
/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender