30. 11. 2021.

Počinje “skrining”- prvi korak Srbije ka EU

Evropska komisija će sutra i u četvrtak srpskog ministra pravde Nikolu Selakovića i glavnog pregovarača Tanju Miščević podrobno upoznati s “pravnom tekovinom”, zakonima i propisima Evropske unije u pravosuđu i temeljnim pravima, što je prvi korak ka očekivanom početku pregovora o članstvu EU – Srbija.

“Nema tu ničeg spektakularnog – to je jednostavno početak razgovora pravnih stručnjaka koji će se voditi mjesecima”, kaže za Tanjug Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea, dodajući da je za razliku od pregovora riječ o tehničkom, a ne političkom procesu.

U Beogradu, međutim, početku skrininga pridaju veliki značaj i vide ga kao važan korak na putu Srbije u EU.

Visoki zvaničnici i stručnjaci u srpskoj delegaciji će time, zajedno s Evropskom komisijom, krenuti u dubinsku analizu – “skrining” usaglašenosti srpskih zakona sa pravom i odredbama Evropske unije za svakog poglavlje budućih pregovora o ulasku Srbije u redove EU.

Ministar Selaković, glavni pregovarač Tanja Miščević i srpski stručni tim će u srijedu i četvrtak najprije dobiti temeljit uvid i tumačenja o tome šta srpsku stranu očekuje u Poglavlju 23 pregovora s EU, a to su pravosuđe i temeljna prava građana Evropske unije.

Selaković je izjavio Tanjugu da time praktično počinje dugi proces sagledavanja pravnog sistema Srbije iz ugla Evopske komisije i EU.

On je ocijenio da će u tom postupku do izražaja doći značaj donošenja Strategije i akcionih planova za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije.

Selaković je objasnio da je poglavlje 23 -poglavlje koje otvara pregovore o ulasku i članstvu Srbije u EU i čijim zatvaranjem se faktički i završava cijeli pregovarački proces.

Evropska unija je odlučila da ubuduće sve pregovore o članstvu počinje ključnim poglavljima pravosuđa i osnovnih prava, kao i vladvine zakona, što je već učinjeno u pokrenutim pregovorima s Crnom Gorom.

Tome se daje najveći značaj i cjelokupni pregovori o članstvu ne mogu biti okončani, ako se ova dva poglavlja ne završe uspješno.

Tim Evropske komisije predvodi šefica “Јedinice za Srbiju” Mirjam Feran, a početkom decembra će srpska strana biti pozvana da Evropskoj komisiji podnese iscrpan izvještaj o tome u kolikoj mjeri je Srbija spremna za pregovore o Poglavlju 23 o pravosuđu i temeljnim pravima. Na osnovu toga će EK sačiniti sveobuhvatnu analizu za Savjet ministara EU.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender