22. 09. 2021.

Predstavnici Srpske će tražiti ostavku Meddžide Kreso

“Predstavnici Republike Srpske će u svakom slučaju postaviti pitanje pozicije predsjednika Suda BiH i podnošenja njene ostavke”, rekla je Zlatkovićeva novinarama u Istočnom Sarajevu.

Ona je istakla da predsjednik Suda BiH treba da snosi određene konsekvence, ukoliko Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH izvještaj o radu Suda BiH u prošloj godini ocijeni kao negativan.

“S obzirom na rezultate koje je Sud BiH imao u prošloj godini za očekivati je da VSTS BiH ima negativan stav o izvještaju o radu ovog suda”, navela je Zlatkovićeva.

Ona je dodala da će predstavnici Republike Srpske u VSTS-u vjerovatno zauzeti stav koji je od ranije poznat javnosti.

Prema njenim riječima, nije samo u pitanju Izvještaj o radu Suda BiH nego se postavlja i pitanje odgovornosti kada je riječ o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Maktouf i Damjanović”.

“To je jedan od gorućih problema kad je riječ o radu Suda BiH, koji i dalje postupa suprotno presudi u predmetu ‘Maktouf i Damjanović`”, istakla je Zlatkovićeva.

Stav da VSTS-a BiH ne može da ocjenjuje rad predsjednika Suda BiH, kaže Zlatkovićeva, stav je aktuelnog predsjednika tog suda Meddžide Kreso.

“Svi nosioci pravosudnih funkcija na bilo kom nivou, bez obzira da li se radi o čelnim ljudima, glavnim tužiocima, predsjednicima sudova, polažu izvještaj o radu pred VSTS-om, koji imenuje i razrješava nosioce pravosudnih funkcija, pa su oni prema tome i odgovorni Savjetu”, rekla je Zlatkovićeva.

Naglašavajući da ne može biti riječi o izuzetku, Zlatkovićeva je naglasila da, ukoliko su svi predsjednici sudova u oba entiteta i Brčko distriktu predmet ocjenjivanja VSTS-a, to treba da bude i predsjednik Suda BiH i glavni tužilac, koji ne mogu da budu izuzetak.

Ona je najavila da će naredne sedmice Narodna skupšta Republike Srpske razmatrati izvještaj o radu VSTS-a BiH, koji obuhvata izvještaj o radu svih pravosudnih institucija BiH.

“Očekujemo da će izvještaj i uvodno izlaganje dati predsjednik VSTS-a Milorad Novković, mada on može za to da ovlasti i potpredsjednike Savjeta”, rekla je Zlatkovićeva.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender