24. 10. 2021.

RAK smanjuje marketing vrijeme RTRS-u, FTV-u i BHRT-u

Savjet je prihvatio zahtjev četiri komercijalne tv -stanice, a odbacio sve argumente koje su tokom javne rasprave dostavili BHRT, RTRS i FTV, strukovna udruženja, Unija medijske industrije, misija Evropske unije u BiH, OHR i mnogi drugi.

Argumenti koji su dostavljeni tokom javne rasprave protiv ovakve odluke odbačeni su bez valjanog obrazloženja . Iako sve zemlje u okruženju i EU imaju veću minutažu od ove koju je RAK odredio i bez obzira što će ova odluka ugroziti finansijsku sigurnost javnih emitera, za Regulatornu agenciju za komunikacije to nije dovoljno.

Argumente na osnovu kojih je donesena današnja odluka, član savjeta RAK-a Neven Tomić nije objasnio, ali ističe da javni emiteri nisu na vrijeme dostavili traženu dokumentaciju.

Direktor BHRT-a Muhamed Bakarević ističe da je RAK tražio određene podatke prije sedam dana i to na odluku koju su već donijeli. Za generalnog direktora FTV-a DŽemala Šabića ova odluka je podla.

Na pomolu je pravna borba, a javni emiteri su angažovali advokatski tim. Advokat DŽemil Sabrihafizbegović ističe da ova odluka nije donesena slučajno.

Američka ambasada tvrdi da nema dovoljno informacija u vezi sa odlukom RAK-a ali podržava pozive Delegacije EU i ostalih predstavnika Međunarodne zajednice da se izradi promišljena i sveobuhvatna studija koja će odrediti koliki prihod od oglašavanja je neophodan kako bi javni emiteri mogli ispunjavati svoj zakonski mandat.

/RTRS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender