26. 09. 2021.

BiH uvezla devet puta više oružja nego lane

Kako je potvrđeno “Dnevnom avazu” u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, do ovih podataka došlo se na osnovu izdatih dozvola za uvoz oružja.

Interesantno je da je za potrebe Ministarstva odbrane BiH, odnosno Oružanih snaga BiH, uvezeno oružja u vrijednosti od “samo” 1,5 miliona evra, navodi “Avaz”.

Međutim, to oružje Ministarstvo nije kupilo nego je, većim djelom, u vrijednosti od 1,4 miliona evra, donirala vlada SAD, dok je Ministartsvo platilo samo 73.600 evra za deminersku opremu.

Iako u resornom ministarstvu kažu da se najveći dio vrijednosti uvezenog oružja i vojne opreme odnosi na uvoz repromaterijala za potrebe proizvodnje, nema preciznih podataka o tome koliko su oružja uvezle firme koje se bave prodajom oružja i vojne opreme.

S druge strane, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prošloj godini je iz zemlje izvezeno oružja i opreme u vrijednosti od oko 79 miliona konvertibilnih maraka.

List podsjeća da u BiH postoji ogromna količina nelegalnog oružja i da se procjenjuje da ga posjeduje čak 750.000 domaćinstava, i zaključuje da u toj zemlji, očigledno, cvjeta trgovina oružjem, samo se još ne zna u kom obimu.

Foto:Ilustracija
/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender