Hrvatska preuzima kontrolu nad nebom BiH?

Pored BiH, Oružane snage Hrvatske sa vrlo skromnim resursima, odnosno sa par aviona MIG 21, žele da kontrolišu i nebo nad Crnom Gorom i Makedonijom i, prema izjavama dobro upućenih u cijeli proces, samo je pitanja vremena kada će se to i desiti, pišu Nezavisne novine.

Naime, u albanskom gradu Draču 2011. godine tadašnji ministri odbrane država članica Јadranske povelje (Hrvatska, Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija), a sve pod pokroviteljstvom NATO, dogovorili su da naprave zajedničku studiju nadzora vazdušnog prostora, tzv. BRAAD studiju i da obezbijede sredstva za to.

Cijena ove studije je 199.999 evra, a države koje učestvuju u projektu usaglasile su se da Hrvatskoj plate svoj udio od 66.666 evra.

Vlada Crne Gore početkom ovog mjeseca prihvatila je sporazum između ministarstava odbrane Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije, u kojem je navedeno da prihvataju da bude urađena zajednička studija i da “Hrvatska preuzima vodeću ulogu za region u okviru BRAAD-a, čime se obavezuje da predstavlja interese suverenih država BiH, Crne Gore i Republike Makedonije”.

U Ministarstvu odbrane, odnosno Savjetu ministara BiH, list nije uspio da dobije komentar o kontroli BiH neba.

Izvor “Nezavisnih” iz Ministarstva kaže ipak da BiH, koja teži NATO, nema drugih mogućnosti nego da joj Hrvatska kontroliše vazdušni prostor jer nema vlastitih aviona niti je planirana nabavka.

Dobro upućeni u ove procese tvrde da će nakon izrade studije sljedeći korak biti nabavka tri osmatračka radara velikog dometa, koji će biti instalirani u Crnoj Gori, BiH i Makedoniji, a nakon toga i zvanično uvođenje vojnih aviona Hrvatske u vazdušne prostore BiH, Makedonije i Crne Gore.

“Hrvatska kroz BRAAD stvara preduslove da može da konkuriše za poziciju kontrole nad nebom BiH i to radi vrlo inteligentno. Ona kroz niz aktivnosti pokušava od sebe da stvori predstavnika NATO u regionu, koristeći priliku što je Srbija vojno neutralna”, kaže Aleksandar Radić, vojni analitičar.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender