Matija Bećković na Kozari

Članovi Organizacionog odbora 41. susreta koji čine predstavnici grada Prijedora potkozarskih opština Prijedora, Banjaluke, Kozarske Dubice, Novog Grada i Gradiške posjetili su u utorak mjesto Palež na Kozari. Riječ je o mjestu gdje je prije 71 godinu pjesnik Skender Kulenović prvi put izgovorio poemu “Stojanka majka Knežopoljka”.

Na Paležu su položeni vijenci, a zatim su članovi pjesničkog Zavičajnog kruga iz Prijedora, Kozarske Dubice, Gradiške i Novog Grada govorili stihove i besjede. Poemu “Stojanka majka Knežopoljka” govorila je banjalučka glumica Radenka Ševa.

Ova poema čuće se i na svečanoj akademiji pod nazivom “Pjesnici pjesniku, majci, Kozari” koja je zakazana za sutra u 20 časova u Pozorištu Prijedor. Tada će ovogodišnjem dobitniku nagrade “Skender Kulenović” Ranku Pavloviću i zvanično biti uručeno ovo priznanje.

Centralna manifestacija ovogodišnjih “Književnih susreta na Kozari”, “Pjesničko podne”, biće održana u subotu na Mrakovici kada će Pavloviću biti uručena i statua “Ljubijski rudar” i novčani dio nagrade u iznosu od 3.000 maraka.

U muzičkom dijelu programa manifestacije na Kozari učestvuju operska umjetnica Snežana Savičić-Sekulić, Jovana Raljić, Sofija Kovačević, Etno-grupa “Gora”, Kamerni ansambl “Belkanto” i hor “Vila”.

Književni susreti na Kozari trajaće do 29. septembra.

U pratećem programu susreta u Muzeju Kozare u subotu će biti otvorena izložba radova učesnika Likovne kolonije “Sreten Stojanović”, a u Pozorištu Prijedor najavljeno je književno veče sa Rankom Pavlovićem.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender