26. 09. 2021.

Nema čuda u Međugorju, Gospu ofarbali bojom koja svijetli u mraku!?

Ovo je školski primjer prirodnog fenomena koji se naziva fosforescencija. Takav efekt pokazuju cinkov sulfid i pogotovo jako stroncijev aluminat – rekao je dr. Pavle Močilac, hemičar Instituta za organsku hemiju i biohemiju u Pragu.

– Neko je očigledno, u želji da napravi predstavu, ofarbao Gospin kip s premazom na bazi stroncijeva aluminata. Naime, ukoliko uporedimo boju Gospina kipa koji svijetli u mraku s bojom kojeg u mraku isijava stroncijev aluminat možemo vidjeti da su iste. Tako da je jasno, nema tu čuda. Ovo je samo jeftin pozorišni trik za naivne i lakovjerne – istaknuo je Močilac.

Njegov kolega dr. Tomislav Portada, hemičar Instituta Ruđer Bošković, smatra da bi trebalo otići u Međugorje i na licu mjesta ispitati što je izazvalo neobičnu svjetlost.

– Ne mislim da je neko namjerno lažirao priču. No, vjerujem da postoji logično objašnjenje fenomena koji ljudi vide, ali ga krivo tumače – rekao je Portada koji smatra da postoji niz mogućnosti za flourescentnu svjetlost Gospina kipa.

– Na primjer, poznato je da deterdženti za izbjeljivanje odjeće pod utjecajem ultraljubičastog zračenja fosforenciraju. Ipak, neozbiljno je nagađati izdaleka šta se događa – zaključio je.

/Jutarnji list/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender