Ne prihvatamo prijem Kosova u UN

Srbija, naveo je on, poručuje evropskim partnerima da je vrijeme sukoba, nepovjerenja i sporova prošlo i da Srbija gleda u pravcu vremena koje dolazi i prema članstvu u EU, te da očekuje da najkasnije januara 2014. godine, započne pregovore o članstvu, za koje se nada da neće trajati predugo ili beskonačno.

Nikolić je, u obraćanju u Generalnoj skupštini, podsjetio da nijedan zločin nad Srbima na Kosovu i Metohiji još nije riješen, te apelovao na UN da podrži Srbiju u naporima da se o zločinu trgovine organima otetih Srba i drugim zločinima nad Srbima sazna istina, a da krivcima bude izrečena kazna.

On je ponovio zalaganje Srbije da se i UN uključe u istragu zasnovanu na izvještaju Savjeta Evrope o nezakonitoj trgovini ljudskim organima, koji je potvrdio da su neki od sadašnjih albanskih prvaka sa Kosova i Metohije organizovali kidnapovanja i ubijanja Srba kojima su organi vađeni i prodavani.

Nikolić se zauzeo za jaču, ali nepromijenjenu ulogu misije UN na Kosovu i Metohiji, te zatražio od EU da zadrži statusno neutralni pristup na Kosovu, da pomaže u izgradnji demokratskih institucija na Kosovu te da se poštuju ljudska prava Srba i drugih nealbanaca, jer su jedino njima i ugrožena.

On je naveo da sporazumi koje je Beograd postigao sa kosovskim Albancima, uz posredovanje visokog predstavnika EU Ketrin Ešton, ne znače da je Srbija priznala nezavisnost Kosova.

Nikolić je ponovio svoj ranije izrečeni stav u UN – da je Haški tribunal zloupotrijebio mandat koji mu je dao Savjet bezbjednosti UN, da je odmogao u procesu pomirenja na području bivše Jugoslavije i iskompromitovao ideju međunarodnog krivičnog pravosuđa.

On je ponovio da je Hag djelovao pod političkim pritiskom, da nije bio nezavistan, da je u istim slučajevima različito postupao, da je neke zločince oslobodio, a neke za nedjela nije ni optužio, da je srpske žrtve iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije ponizio, da je pokušao da revidira istoriju…

“To je, zapravo, mišljenje Srbije o radu Haškog tribunala”, dodao je Nikolić, koji je ponovio da Srbija traži od UN i Haškog tribunala da omoguće da srpski osuđenici izdržavaju kaznu u Srbiji.

Nikolić je istakao da se Srbija odlučila za regionalnu saradnju i zajednički rad s komšijama na rješavanju zajedničkih problema te da je on, u ime Srbije, učinio gestove koji su i simbolično i suštinski pokazali da srpski narod želi da se izmiri s narodima koji žive kraj njega.

On je istakao da će ti akti znatno doprinijeti pomirenju i ispravljanju nepravdi iz prošlosti i naglasio da se Srbija sada okreće budućnosti i da sa svim susjedima želi da gradi dobre odnose i unapređuje životni standard građana u svim zemljama regiona.

Ukazujući na opasnost od terorizma i potrebu regionalne i šire saradnje, Nikolić je rekao da treba kazniti krivce, spriječiti dalje regrutovanje za terorističko djelovanje i osujetiti finansiranje terorističkih organizacija.

Navodeći da Srbija nikad u svojoj istoriji nije vodila agresivni rat i da oružje koje ima služi samo za sopstvenu odbranu, on je dodao da Srbija nikad nikome nije predstavljala prijetnju, niti je raspolagala oružjem za masovno uništenje.

On je rekao da Srbija ne planira da sredstva za masovno uništenje stavlja u svoj arsenal, te dodao da je Srbija prebrojala i popisala svo svoje oružje i da njeni partneri znaju gdje se nalazi svaki komad srpskog oružja.

Nikolić je istakao opredijeljenost Srbije da bude faktor mira i da poveća obim svog učešća u mirovnim misijama UN, navodeći da Srbija u tome, osim želje da pruži pomoć, nema drugih, skrivenih motiva.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender