26. 09. 2021.

SDP BiH se povukao iz dogovora o mehanizmu koordinacije

Radojičić, koji je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, istakao je da nekoliko dana uoči briselskog samita ne postoji saglasnost ni oko ovog pitanja, ali ni oko modela za provođenje odluke “Sejdić-Finci”.

“Ukoliko do briselskog samita ne bude postignut dogovor oko ova dva ključna uslova EU, cijela iduća godina biće potpuno izgubljena i naredni izbori biće održani po aktuelnim pravilima”, rekao je Radojičić za “Pres Republike Srpske”.

On je podsjetio da je SDP i zimus iznenada odustao od postignutog dogovora o mehanizmu koordinacije, sa obrazloženjem da je problem nejasna uloga kantona.

Kad je riječ o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”, Radojičić je naveo da se čeka da li će se SDA i HDZ BiH dogovoriti u vezi sa modelom za provođenje i izaći sa zajedničkim prijedlogom.

Radojičić očekuje da će zahtjev SNSD-a za smjenu kadra SDS-a u Savjetu ministara dobiti potrebnu većinu u parlamentu BiH, ali upozorava da će, u suprotnom, doći do potpunog raspada vladajuće koalicije na nivou BiH.

“Ako kadar SDS-a bude smijenjen onda `šestorka` postaje `petorka` i SDS odlazi u opoziciju. Ako naš zahtjev ne prođe i kadar SDS-a ostane u Savjetu ministara BiH, u tom slučaju neće biti ni `šestorke`“, naglasio je Radojičić.

Izvor: Pres

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender