23. 09. 2021.

Teheran pozdravlja Obamin govor u UN

Obamin govor su pozdravili i iranski mediji.

Izgleda da je dolaskom na vlast nove iranske vlade stvorena nova klima i da ostale države pokušavaju da odgovore na ovu novonastalu situaciju, prenosi agencija Insa.

“Međutim, ono što je važno u spoljnoj politici to su djela. Ako države iz grupe ‘5+1’ priznaju Iranu pravo na nuklearni program u okviru Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, mislim da je razumno da se dođe do rješenja”, dodao je Sarmadi.

Pozdravljajući Obamin govor, iranski ekonomski dnevnik “Donaje egtesad” primjećuje da je ton govora o Iranu drugačiji.

Reformatorski list “Šarg” navodi da se iransko-američki odnosi nalaze na novom putu, te da čak i oni najtvrdoglaviji prihvataju činjenicu da je stiglo vrijeme za promjene.

Dnevnik ocjenjuje da se međunarodna situacija znatno promijenila u korist Irana, dok izraelski premijer Benjamin Netanjahu polako ostaje izolovan.

Dnevnik “Etemad” vidi izjave iranskog predsjednika Hasana Rohanija i Baraka Obame kao istorijsku priliku za bolje odnose između SAD i Irana.

Optimizam ne dijele konzervativni mediji.

Diplomatski odnosi između Irana i SAD su prekinuti od islamske revolucije 1979. godine, a dvije države se spore oko iranskog nuklearnog programa.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender