26. 09. 2021.

Toplana spremna da grije od 1. oktobra

Sve je spremno za početak sezone. Ukoliko budu niske temperature grijanje će moći početi 1. oktobra, a do tada će biti obavljena i proba sistema kako bismo utvrdili da li je sve uredu. Cijena grijanja za sada ostaje ista i nije se mijenjala od početka 2011. godine iako je za oko 80 odsto niža nego što je potrebno da bi poslovanje “Toplane” bilo ekonomično – kazala je portparol “Toplane” Žaklina Mijatović i dodala da je uplaćen novac za prve količine mazuta čiju isporuku već očekuju, a da je planirana nabavka do 25.000 tona mazuta.

Cijena grijanja za stambene potrošače je 1,65 KM po kvadratnom metru, 133 marke po megavat-času za stambene potrošače koji imaju kalorimetar i 199 KM po megavat-času za poslovne potrošače. Kada je riječ o naplativosti, Mijatovićeva kaže da se ona nije bitnije mijenjala tokom ljetnjih mjeseci i da je ostala na nivou od oko 85 odsto. Grijanje putem “Toplane” ove godine je odjavilo oko 900, dok je prošle godine to učinilo 600 korisnika.

Mijatovićeva je rekla da su nastojali da tokom redovnog godišnjeg remonta otklone kvarove uočene u prethodnoj sezoni.

– Poseban akcenat stavljen je na naselja Starčevica, Kočićev vijenac i Nova varoš u kojima su obnovljeni dijelovi dotrajale distributivne mreže – rekla je Mijatovićeva i dodala da je za remont toplovodne mreže “Toplana” izdvojila 1,7 miliona KM.

Prva mini-kotlovnica u naselju Stračevica, koja će dogrijavati sistem, trebalo bi da bude izgrađena u ulici Rajka Bosnića, a u “Toplani” kažu da čine maksimalne napore da ona bude završena do početka sljedeće godine. Mijatovićeva kaže da je planirano da tri periferne kotlovnice, koje će biti izgrađene, budu u funkciji početkom grejne sezone 2015/2016. Izgradnja ovih postrojenja, za koju je potrebno 12 miliona maraka, biće finansirana emitovanjem obveznica “Toplane”.

“Toplana” zagrijava oko 22.000 stanova i 1.500 poslovnih prostora. Odbornici Skupštine grada su na nedavnom vanrednom zasjedanju usvojili odluke o dva kreditna zaduženja iz kojih će deset miliona maraka biti utrošeno za dokapitalizaciju “Toplane”, odnosno nabavku mazuta za narednu sezonu grijanja.

Računi

U “Toplani” su rekli da su u avgustu svim potrošačima podijeljeni računi za cijelu grejnu sezonu na kojima su puni iznosi obračunati po kvadraturi stana.

– To je izazvalo zabunu kod određenog broja potrošača. Često nam se javljaju potrošači koji su u ranijoj sezoni grijanja imali bonifikaciju i žale se zbog čega su na računima puni iznosi kada su ranije plaćali manje. Bonifikacija se ne može odobriti unaprijed, već samo u toku sezone grijanja kada se po pismenoj reklamaciji korisnika ode u stan i izmjeri temperatura. Ukoliko se utvrdi da je temperatura niža od propisane, bonifikacija će ponovo biti odobrena – objasnila je Mijatovićeva.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender