Berlin pokušava da pooštri pregovarački okvir

Dačić je dodao da postoje ideje da se uslov normalizacije odnosa Srbije sa Prištinom pomene u skoro svakom poglavlju pregovaračkog okvira, a ne samo u poglavlju 35.

“Druge zemlje EU se protive tome. Nadam se da će se naći kompromis i da ćemo krajem godine ili početkom sledeće započeti pregovore”, dodao je Dačić.

U ovoj fazi integracija, naveo je on, biće određenih uslova Njemačke i oni će biti prihvatljivi ako ne utiču na suštinu državotvornosti i ne narušavaju državne interese Srbije.

On je rekao da su srpske vlasti u stalnom kontaktu sa najbližim saradnicima njemačkog kancelara Angele Merkel, jer nastavak evropskog puta Srbije možda i u najvećoj mjeri zavisi od Berlina.

“Ova vlada ne ponavlja greške prošle vlasti, koja nije u dovoljnoj meri shvatila značaj najboljih mogućih odnosa sa Nemačkom”, rekao je Dačić za “Večernje novosti”, navodeći da će Srbija uraditi sve tako da NJemačka neće imati za šta da kaže “ne”.

On je naveo da Beograd očekuje da Evropa spriječi sve pokušaje Prištine da opstruiše primjenu briselskog dogovora, a da Srbija čini sve i učiniće sve da obaveze koje je preuzela realizuje.

Dačić je ponovio da bojkot lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji nije u interesu ni kosovskih Srba ni Srbije, jer je to prilika da Srbi dobiju vlast u opštinama u kojima su većina.

“Zajednica srpskih opština može da ima veliki uticaj i ovu priliku ne treba propustiti”, naveo je Dačić.

On je dodao da u dijalogu sa Prištinom na red tek dolaze važne teme, poput imovine građana Srbije i firmi, položaja Srpske pravoslavne crkve…

Dačić je naveo da bi volio da se kosovski dijalog “spusti na tehnički nivo”, ali da Brisel insistira da se sastaju on i Hašim Tači, zato što bi u suprotnom taj proces bio zakočen.

Izvor: Večernje novosti

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender