BiH neće na Evroviziju, ali ide na Turkoviziju

Jedna od zemalja učesnica biće i Bosna i Hercegovina. Ahmed Švrakić, direktor produkcije “Hayat”, u okviru istoimene bosanske televizije, potpisao je prošle nedelje ugovor sa organizatorima Turkovizije.

Bosnu i Hercegovinu će na Turkoviziji predstavljati grupa “Emir & Frozen Camels”, čiji je frontmen Emir Bukovica prisustvovao potpisivanju saradnje sa ovim festivalom. Ovaj bend ima tri albuma.

Na turskoj verziji Evrosonga ove godine će sudjelovati 20 država. Kako bi uspješno konkurisali izboru za najbolju pjesmu Evope, sljedeće godine će, saznajemo, svaka država koja se takmiči na Turkoviziji organizovati nacionalno takmičenje kako bi izabrala svog predstavnika. Pjevaće na maternjem jeziku, a finalno veče će, kao i ove godine, biti oko božićnih praznika.

Od prošle godine Turska je odlučila da bojkotuje Evrosong zbog pravila da se Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Španija plasiraju direktno u finale.

Do sada je Turkovizija bila lokalno takmičenje. Ove godine ondje će, osim BiH, nastupiti Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan, sjeverni Kipar…

/24sata.hr, Blic/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender