Nema Parade ponosa!

Sjednica koju je zakazao šef Biroa Aleksandar Vučić počela je u 16 časova. Na sastanku su šefovi svih službi bezbjednosti kao i predstavnici tužilaštva.

Prema našim saznanjima, svako je iznosio svoju procjenu, da bi se na osnovu toga donijela zajednička bezbjednosna procjena.

Tokom trajanja sastanka pojavile su se nezvanične informacije da je navodno 6 članova Biroa za održavanje, a 6 protiv održavanja Prajda. Međutim, ne zna se koji članovi su za koju opciju niti koliko tačno ljudi učestvuje u donošenju odluke.

Vučić je ranije danas rekao da će odluka o održavanju Prajda biti donijeta na osnovu bezbjednosne procjene i u interesu građana.

Organizatori Parade ponosa najavili su da je sve spremno za njeno održavanje ističući da očekuju da će šetnja biti održana, ali da još nisu dobili bezbjednosnu procjenu. Paradu su zakazali za subotu 28. septembra za 10 sati kao šetnju oko parka Manjež.

Odluku čeka i policija, koja se priprema za svaki slučaj i prema nekim procjenama, Paradu ponosa bi trebalo da obezbjeđuje 6.500 policajaca, što bi bilo najbrojnije angažovanje policije u istoriji glavnog grada.

Istovremeno i pripadnici više desničarskih organizacija zakazali su za subotu više skupova u vrijeme održavanja Parade ponosa, ali je pitanje da li će i ti skupovi biti održani zbog mogućnosti da ugrožavaju bezbjednost građana.

Član organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić kaže za B92 da se nada da je sjdnica Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti tehničkog karaktera i da će se na njoj govoriti o bezbjednosti, a da to nije neka nova sjednica, na kojoj se razmatra zabrana Prajda.

Prajd kao takav nije zapisan na spisku uslova za EU, ali neodržavanje može da ima snažne posledice, jer bi time bilo narušeno osnovno pravo na okupljanje, rekao je Miletić.

/B92/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender