Srbija opet nekome smeta

Da je Obama bio umjesto Klintona Jugoslavija ne bi bila bombardovana

“Mi ubeđujemo Srbe da izađu na izbore, zato što želimo da im obezbedimo legalitet, koji će im trebati u razgovoru sa Evropskom unijom, međunarodnom zajednicom i Prištinom o svojim problemima”, rekao je Nikolić u intervjuu za “Vol strit džurnal”.

Kako je dodao, Beograd želi da oni više ne budu paralelne institucije već institucije izabrane po pravilima koje je EU tražila da se ispune.

“I mislim da je to jedini način da ih potpuno zaštititmo, da ih uvedemo u sistem jer se još uvek krećemo u okvirima Ustava Srbije i suštinske autonomije koju je Ustav Srbije i Rezolucija 1244 predvidela za Kosovo i Metohiju”, dodao je Nikolić.

On je ukazao da sada dolazi do problema u organizovanju izbora i da ih pravi prištinska administracija.

Predsjednik Srbije je podsjetio da lista koju podržava Vlada Srbije nije mogla da ima ime koje je htjela i da je Priština odlučila o imenu.

“Ali ta lista nije dobila svog člana Izborne komisije u Prištini i nije dobila nijednog člana na biračkom odboru bilo gde na Kosovu tako da uopšte neće moći da kontroliše šta se desilo na izborima. Mi učestvujemo po izbornom zakonu koji je već postojao u Prištini i koji je tipičan za normalne zemlje, ali za ovakve odnose Srba i Albanaca taj zakon nije dovoljno dobar”, reko je Nikolić.

Kako je naveo, u Srbiji je do sada prijavljeno 40.000 birača, a od toga je Izborna komisija pregledala 11.000 prijava i utvrdila da je samo 200 birača regularno.

“Odbacili su 11.000 birača. Znači od 40.000 – izbaciće 39.000 i to je eksluzivno pravo Izborne komisije koju čine samo Albanci”, ukazao je Nikolić, dodavši da je o tome obavjestio i visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton.

“Zatražio sam da odmah obezbedi regularnost izbora, pošto se dovodi u pitanje naša mogućnost da ubedimo Srbe da izađu na izbore.”

Na opasku novinara da bi EU volela da vidi veliku izlaznost, Nikolić kaže da bi on voleo da svi Srbi izađu na izbore.

Beograd je pozvao srpsku zajednicu da učestvuje na izborima koje organizuju privremene vlasti u Prištini, a to nije bilo lako učiniti, rekao je on.

Osvrćući se na nedavno ubistvo policajca Euleksa, Nikolić kaže da je rukovodstvo Srbije odmah osudilo taj čin, da ga je protumačilo kao akt uperen protiv Srbije i da je potpuno marginalizovalo koje je nacionalnosti počinilac.

“To je bio udarac u sva naša nastojanja da obezbedimo dostojan život svim građanima Kosova, posebno Srbima”, rekao je predsjednik Srbije.

On je izrazio nadu da će Euleks, uz saradnju Beograda, brzo da riješi taj slučaj.

“Bilo koji trag da nam daju takav čovek sigurno neće moći da se zadrži na teritoriji Srbije”, naglasio je Nikolić.

Na opasku novinara da mu je kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj rekao Beograd ima odgovor na to ko stoji iza napada, Nikolić kaže da je to “bezobrazluk”.

Mi pružamo svu podršku jer nismo tamo na terenu i preuzeli bismo odgovornost za istragu kada bi to bilo u nadležnosti srpske policije, dodao je.

“Beograd sa tim nema ništa i ja nikada ne optužujem Prištinu za bilo šta što se desi na teritoriji Kosova i Metohije i ne može Priština da optužuje Beograd. To su stare priče, Hodžaj uopšte ne razume šta Srbi i Albanci treba da rade na Kosovu – to kako on radi, to bi nas odvelo u novi rat. A ovo što mi radimo vodi nas u mir na Kosovu”, rekao je Nikolić.

Na pitanje šta ga je opredjelilo za evropski put, imajući u vidu da ima i suviše onih koji žele da Srbiju postave pred izbor – EU ili Kosovo, predsjednik Srbije kaže:

“Mi ne možemo da biramo između EU i Kosova, to će Evropa morati da bira. Nikada nismo imali uslov da se odreknemo Kosova i Metohije za članstvo u EU – možda postoji u glavama mnogih ljudi u Berlinu, Parizu, Londonu – ali zvanično, njihove administracije nikada nisu ispostavljale takve uslove.”

Kako je naglasio, svi sporazumi Srbije sa EU su statusno neutralni i u Briselu se Evropa “zaklela” na statusnu neutralnost.

“To je osnov zbog kojeg mi gajimo ovoliki optimizam da možemo da budemo članovi EU”, rekao je Nikolić, podsjetivši da u Uniji postoji pet država – članica koje nisu priznale Kosovo i koje zbog toga nisu isključene iz članstva u EU.

“To znači da može da se bude u članstvu iako nisi priznao Kosovo i Metohiju, a to dalje znači da možes i da postaneš član”, smatra Nikolić.

Na insistiranje novinara na pitanju “izbora”, Nikolić kaže : “Tu nema izbora”.

“Ispostavljanjem takvog uslova Evropa bi nam rekla da nas ne želi”, naglasio je predsjednik Srbije.

Na pitanje da objasni da li je opredjeljen za dijalog sa Prištini u istoj mjeri kao premijer i vicepremijer Srbije, Nikolić kaže da se ne mora biti u Briselu da bi se pratio dijalog, i da su se oni sa njim konsultovali oko svaje teške odluke.

“Srbija u tim pregovorima do sada nije uradila ništa zbog čega bih ja rekao da ti pregovori nisu dobri i neće ni učiniti dok se budu konsultovali sa mnom. Mi funkcionišemo kao tim kada je u pitanju Kosovo i Metohija. Možda preskoče da se konsultuju sa mnom oko nekih drugih pitanja u Srbiji i po Ustavu na to imaju pravo, ali o pitanju Kosova to je potpuno jedinstveno, jer bez moje podrške ne bi mogli u Srbiji da sprovedu nijednu odluku o KiM”, naglasio je on.

Na ponovljeno pitanje da li vjeruje u dijalog Beograda i Prištine, Nikolić kaže:

“Da ne verujem ne bih učestvovao u tome, ali sam uvek oprezniji od drugih, pošto ponekad može da izgleda da si sve sagledao ali da postoje neke zamke u sporazumu.”

Nikolić je takođe poručio da želi da mir zauvijek zavlada na Balkanu, dodavši da je mnogo napora uložio u tom cilju i da je Srbiju doveo u najbolje odnose sa svim državama bivše Jugoslavije i drugima.

Osvrćući se na ratna zbivanja u prošlosti i na činjenicu da se i sadašnji američki predsjednik suočava sa mogućnošću pokretanja rata, Nikolić je rekao:

“Da smo 1999. godine imali sreće da Barak Obama bude predsednik SAD Jugoslavija ne bi bila bombardovana”.

Na pitanje zašto Srbija, imajući u vidu da nema direktnu kontrolu nad teritorijom, “ne pusti” Kosovo, Nikolić je uzvratio pitanjem :”Zašto Britanija ne pusti Foklande?”

“Srbija je stara civilizacija, zna svoje granice i nikada nije otimala tuđe. Bog nas je smestio na najlepše mesto na svetu, a najlepše mesto je i najopsnije… Imamo osećaj gorčine jer smo proterani sa Kosova”, dodao je on.

Na pitanje da prokomentariše mišljenje nekih u Briselu da će Srbija, ako ne uđe u EU, okrenuti Rusiji, Nikolić kaže: “Ja bih to rekao drugačije. Ako to, ne daj Bože ne uspe, Srbija mora da preživi a kako i gde će da se okreće to će zavisiti od toga ko bude vodio narod”.

Izvor: Kurir

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender