Olbrajt: Bombardujmo Banjaluku!

“Treba napasti srpske strateške mete, poput energetskih objekata, komunikacija i infrastrukture u gradovima poput Banjaluke”, navela je Olbrajtova.

U ovom dokumentu razmatrane su eventualne unilateralne i multilateralne vojne opcije, a prema mišljenju Olbrajtove, postojeće rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a davale su prostor za takvu mogućnost.

Plan vojne intervencije na Banjaluku i druge dijelove RS, kao i Srbije i Crne Gore, pripremila je još administracija DŽordža Buša Starijeg, proističe iz nekoliko dokumenata s početka 1993. godine, koje je CIA objavila na svom internet sajtu.

Iz ovih dokumenata, takođe, proističe da je administracija Bila Klintona bila kolebljiva i željela odgađanje upotrebe američke vojne sile, iako je podržavala Bošnjake. Ovi dokumenti, u suštini, bacaju novo svjetlo na američku politiku prema BiH u tom periodu, jer se do sada uglavnom smatralo da je Buš bio suzdržan prema BiH, a da su Klintonovi “jastrebovi” gurali ideju vojne intervencije.

Iako je dosta najviših članova Klintonove administracije, predvođenih Medlin Olbrajt, tadašnjim ambasadorom SAD u UN-u, otvoreno bilo na strani Bošnjaka, smatrajući da su Srbi u BiH “agresori protiv Bosanaca”, prevladalo je mišljenje da američka vojska ne treba da se miješa u BiH.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender