20. 10. 2021.

Pregovori Irana i 6 svjetskih sila

Ovaj sastanak predstavlja direktni kontakt na najvišem nivou između SAD i Irana u posljednjih šest godina pošto se američki državni sekretar Džon Keri sastaje lično sa iranskim ministrom spoljnih poslova Džavadom Zarifom, prenio je AP.

Cilj sastanka je da pripremi put za prvu rundu pregovora o nuklearnog programu Teherana od aprila mjeseca.

Uoči sastanka, američki zvaničnici su naveli da ne očekuju postizanje brzog napretka u pregovorima.

Iranski predsjednik Hasan Rohani i Zarif, koji su obojica u Njujorku gdje prisustvuju Generalnoj skupštini UN, rekli su da žele da brzo postignu sporazum što bi njihovoj zemlji donijelo olakšanje od međunarodnih sankcija, navodi AP.

Sjedinjene Američke Države i Kina su se ranije juče usaglasili da je veoma važno da Teheran odgovori pozitivno na postojeće prijedloge šest svjetskih sila o nuklearnoj energiji, rekao je neimenovani predstavnik SAD pred sastanak između Irana, pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i Njemačke.

“Obje zemlje, i SAD i Kina, vjeruju da Iran treba da sarađuje s tim zemljama i da odgovori pozitivno na prijedloge koji su na stolu”, rekao je taj izvor a prenio Rojters.

Šest zemalja su u februaru saopštile da žele da Iran prestane da obogaćuje uranijum do 20 odsto, riješi se izvjesnih zaliha i zatvori nuklearno postrojenje gdje se obogaćuje uranijum. Za uzvrat, oni su ponudili ublažavanje sankcija prema vladi u Teheranu.

Iran ističe da je njegov nuklearni program miroljubiv i usmeren na dobijanje električne energije i izotopa potrebnih za medicinu. Rohani je rekao prošle sedmice američkom TV kanalu En-bi-si (NBC) da Iran nikada nije težio da napravi nuklearnu bombu niti to namjerava da učini.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender