28. 09. 2021.

SB UN noćas glasa o Rezoluciji o Siriji

Savjet bezbjednosti UN sastaće se noćas u ponoć, po našem vremenu, radi glasanja o rezoluciji o uništavanju sirijskog hemijskog oružja.

Pet stalnih članica Savjeta – Velika Britanija, Francuska, SAD, Rusija i Kina, dogovorile su se sinoć o nacrtu obavezujuće i primjenljive rezolucije.

Ako bude usvojena, to će biti prva rezolucija o Siriji koju je SB UN usvojio od početka sukoba u toj zemlji u martu 2011. goddine, u kojima je do sada poginulo više od 100.000 ljudi.

Nacrtom rezolucije nije predviđeno da odmah budu uvedene mjere protiv Sirije zbog napada hemijskim oružjem prošlog mjeseca u predgrađu Damaska, ali su predviđene sankcije ako ne bude poštovan plan o razoružavanju.

“To je nešto što smo odavno tražili”, rekao je Obama.

On je pozdravio tu rezoluciju i planove o uništavanju sirijskog hemijskog oružja kao “pravno obavezujuću” koja će morati da se sprovede i koja predviđa posljedice ukoliko se Sirija ne bude pridržavala njenih uslova.

On je dodao da je optimističan kad je riječ o tome šta bi ta rezolucija mogla postići, ali i da shvata da postoji zabrinutost u pogledu toga kako je sprovesti.

Obama je, međutim, izrazio zabrinutost oko toga da li će se sirijska vlada pridržavati obaveza, s obzirom na oružane sukobe koji i dalje traju.

LAVROV: ISTRAŽUЈTE NA BAZI ČINJENICA

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u govoru na zasjedanju Generalne skupštine UN još jednom naglasio da je korišćenje hemijskog oružja nedopustivo, ali da to ne znači da svako ima pravo da optužuje ili osuđuje. On pozvao Savjet bezbjednosti da istraži sve incidente u vezi s upotrebom hemijskog oružja na osnovu činjenica, a ne navoda i pretpostavki.

Lavrov je podsjetio da je Damask već odlučio da se priključi Konvenciji o hemijskom oružju i izrazio nadu da će izvršni komitet Organizacije za zabranu hemijskog oružja i SB UN pomoći da se donese obavezujući okvir za uništavanje sirijskog hemijskog arsenala.

Napredak u rješavanju problema sirijskog hemijskog razoružanja daće podstrek sprovođenju međunarodnih sporazuma o formiranju zone na Bliskom istoku, oslobođene oružja za masovno uništenje, zaključio je Lavrov.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender