Biće ovo najpozitivniji izvještaj Evropske komisije do sada!

– Kada je reč o oblastima obuhvaćenim u poglavlju 23 i delimično 24, gde Ministarstvo snosi deo odgovornsoti, očekujem da možda bude najpozitivniji do sada – rekao je Selaković za RTS.

Govoreći o zakonima iz oblasti pravosuđa, koji će se uskoro naći pred Skupštinom Srbije, Selaković je rekao da novi predlog zakona o sjedištima i područijima sudova i javnih tužilaštava definiše da će pitanje sjedišta za Kosovo biti definisano posebnim zakonom, a da će sudovi i javna tužilaštva na tom području do tada nastaviti da rade u nepromjenjenom obliku.

Ministar je, osvrćući se na početak skrininga u Briselu, rekao da su Srbiji na početku skriniga predstavljene pravne tekovine EU iz oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije, osnovnih ljudskih i manjinskih prava…

– Ono što nam sledi je predstavljanje naših pravnih tekovina, to je bileteralni dijalog, za oko dva meseca on će se održati kada će Srbija predstaviti svoja dostignuća i standarde, a nakon toga čekamo prvu međuvladinu konferenciju – objasnio je Selaković.

Kako je dodao, sam eksplanatorni skrining neće trajati dugo, on se završava u novembru, ali je potrebno da Srbija dobije određene odrednice u oblasti poglavlja 23, odnosno kako će teći pregovori i prolazak kroz to poglavlje.

– Iskustva drugih zemalja bila su različita i najčešće su trajali godinu, godinu i po ili dve, ali Srbija je išla nekoliko koraka unapred – naglasio je Selaković.

Srpska delegacija u Briselu, kako je naveo, bila je odlično pripremljena, postavljali su veoma smislena pitanja, pa su na neka predstavnici EU bili zatečeni i rekli da će poslati pismeni odgovor.

Izvor: Telegraf

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender