Srpski vojni avioni kontrolišu nebo nad Balkanom!

Kako saznajemo, prije nekoliko mjeseci je Vazduhoplovstvo Hrvatske tražilo od srpske vojske da prinudno spusti avion koji nije dobio dozvolu za prelet preko njihove države, jer oni nisu bili u stanju da reaguju.

– Vojni avioni iz Srbije su pre nekoliko meseci na molbu kolega iz Zagreba, a u sklopu ATC koordinacije prinudno spustili jedan avion koji je bez dozvole leteo nad hrvatskim nebom, jer je Hrvatska Vojska u tom trenutku raspolagala sa samo jednim raspoloživim avionom – kaže naš dobro obavešteni sagovornik.

Hrvatska, prema zvaničnim podacima, “na papiru” ima 32 aviona, ali aktivnih, koji mogu da u slučaju potrebe reaguju, je znatno manje, što je slučaj i s Vojskom Srbije, koja ima čak 80 aviona, ali na raspolaganju ih je mnogo manje. Ipak, i taj broj raspoloživih letelica je najveći u regionu.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić kaže da ta država nije postigla nikakav dogovor s Hrvatskom o zaštiti crnogorskog vazdušnog prostora.

On je rekao da će Crna Gora konačnu zaštitu svog neba rješavati u saradnji sa NATO, odnosno kada bude članica tog kolektivnog sistema bezbjednosti.

Vlada Crne Gore je početkom septembra dala saglasnost da Ministarstvo odbrane potpiše sporazum s Hrvatskom, BiH i Makedonijom o izradi Studije o zaštiti vazdušnog prostora, koja će se, pre svega, odnositi na razvoj radarskih i protivvazdušnih sistema.

– Ta informacija je zloupotrebljena u raznim medijima i data je dezinformacija da je postignut dogovor da će naše nebo obezbeđivati hrvatska avijacija. Studiju radi nadležna NATO agencija, a da bi se izradila, morali smo da imamo jednu naciju koja je iz sastava NATO, koja će predstavljati naše interese pred tim savezom. Prvobitno je bilo predviđeno da to bude Albanija, ali je ona odustala, pa se javila Hrvatska – otkriva Samardžić.

On podsjeća da slovenačko nebo obezbjeđuju italijanski avioni, a albansko naizmenično italijanski i grčki.

– Vojnu kontrolu nad nebom BiH vršiće NATO ili neka njegova članica osim Hrvatske – ispričao je izvor iz Ministarstva odbrane BiH za “Nezavisne novine”, koji ističe da Bosna mora da ima vojnu kontrolu nad svojim nebom i da učestvuje u tom procesu barem šaljući podatke, odnosno radarske slike zemlji koja ima kapacitet da radi posao kontrole, odnosno “air polising”.

Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH, kaže da nema nikakve osnove da Hrvatska vojno kontroliše nebo nad BiH.

– Hrvatska želi da proširi svoj prostor delovanja i to je logično, ali nema osnova da to radi u BiH – poručuje Majkićeva.

Izvor: Telegraf

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender