Staviti van snage Zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH

Ćurguz je pozvao srpske predstavnike da obavijeste Evropsku komisiju da izlaze iz strukturalnog dijaloga, jer on vodi ka formiranju vrhovnog suda BiH, što je za Srbe neprihvatljivo.

On je novinarima u Banjaluci rekao da srpski predstavnici treba da nastavak razgovora uslove hitnim obustavljanjem procesa suđenja do donošenja novog zakona, što je jedan od zaključaka sa jučerašnje sjednice Predsjedništva BORS-a.

“BORS je u više navrata upozoravao institucije vlasti i javnost na nepravilnosti i diskriminatorski odnos Suda BiH u procesima suđenja licima iz reda srpskog naroda osuđenim za ratni zločin”, podsjetio je Ćurguz.

On je rekao da je zbog toga BORS proveo peticiju o radu Suda i Tužilaštva BiH i Haškog tribunala i inicirao izradu Deklaracije o uzrocima, karakteru i posljedicama tragičnog oružanog sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine, prema kojoj su se odredili i Narodna skupština i Ustavni sud Republike Srpske.

Predsjedništvo BORS-a traži da MUP-a Srpske izvršava naloge Tužilaštva BiH po osnovu ratnih zločina, a ne da to “noću rade maskirani pripadnici Agencija za istrage i zaštitu BiH, da hapse osumnjičene i plaše im porodice”.

Ćurguz je najavio da će delegacija BORS-a i Ministarstva pravde Republike Srpske u ponedjeljak, 30. septembra, posjetiti Srbe u Kazneno-popravnom zavodu Foča osuđene za ratni zločin.

Predsjednik Predsjedništva BORS-a Dražan Perendija rekao je da Predsjedništvo poziva strukture vlasti na hitno povlačenje iz procedure Nacrta zakona o investicionim fondovima, jer je javna rasprava pokazala da je boračka populacija veoma nezadovoljna tim prijedlogom.

On je rekao da je Predsjedništvo BORS-a podržalo dosadašnje aktivnosti rukovodstva “BORS invest fonda” vezane za izmjene i dopune Zakona o investicionim fondovima.

Predsjednik Odbora porodica poginulih boraca i zarobljenih lica Stanislav Jungić rekao je da Predsjedništvo podržava zahtjev odbora porodica poginulih i ratnih vojnih invalida koji se odnose na usklađivanje osnovice za obračun ličnih i porodičnih invalidnina, kao i zahtjev za povećanje grantova za borački dodatak u 2014. godini.

“Predsjedništvo će tražiti od Vlade Republike Srpske da se obezbijede dodatna sredstva za pomoć kako bi se pomoglo licima osuđenim za ratni zločin iz reda srpskog naroda”, istakao je Jungić.

Predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida Miko Škorić apelovao je da vlasti Srpske iznađu mogućnost za obezbjeđenje boljeg položaja ove populacije i njihovih porodica.

“Apelujemo i da vlasti Srpske pomognu pri zapošljavanju članova porodica ratnih vojnih invalida i školovanju njihove djece”, rekao je Škorić.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender