UN: Dogovor o rezoluciji za Siriju

Ovom rezolucijom će se zahtjevati da Sirija uništi svoje zalihe hemijskog oružja, izjavile su diplomate u Ujedinjenim nacijama.

Vodeće svjetske sile postigle su dogovor o rezoluciji o eliminaciji sirijskog hemijskog oružja, saopštio je britanski ambasador u UN, Mark Lajal Grant.

Pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN, Britanija, Francuska, SAD, Rusija i Kina dogovorile su se o nacrtu “obavezujuće i primjenjive rezolucije”, naveo je Lajal Grant na svom nalogu na Tviteru, prenio je AP.

On je dodao da će Britanija predočiti tekst rezolucije predstavnicima ostalih deset zemalja članica Savjeta bezbjednosti.

Rusko-američki nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o Siriji je usaglašen, javile su ruske novinske agencije, pozivajući se na šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

“Usaglasili smo rusko-američki nacrt rezolucije, koji će danas biti upućena SB UN radi podrške odluci, koja će kako očekujem, biti donijeta u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja”, rekao je Lavrov a prenosi Itar-Tass.

Prema njegovim riječima, rezolucija slijedi logiku dogovora iz Ženeve o okvirima postupanja za uništenje hemijskog oružja u Siriji.

Takođe, kako je rekao, ona ne predviđa nikakvo postupanje po Glavi VII Povelje UN i ističe važnost oslanjanja na profesionalne sposobnosti eksperata Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

Takođe, poziva se generalni sekretar UN da pruži pomoć ekspertima Organizacije u cijelom poslu i utvrdi obaveze koje sirijska strana treba da ispunjava kao učesnica Konvencije o zabrani hemijskog oružja.

Kako je prenijela agencija RIA Novosti kršenje procedure o hemijskom oružju SB UN će razmatrati zasebno i ono treba da bude potpuno dokazano.

SB UN će ponovo te slučajeve razmatrati, između ostalog biće spreman da postupa po Glavi VII srazmjerno težini kršenja, koje treba da bude sto odsto dokazano, rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da nacrt rezolucije poziva na saradnju ne samo sirijske vlasti, već i opoziciju.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender