30. 11. 2021.

Otvoreni 41. Književni susreti na Kozari

“Ako jedna manifestacija traje 41 godinu i ako su laureati Branko Ćopić, Danilo Kiš, Mladen Oljača, Vasko Popa i mnogi drugi, onda se vidi vrijednost Susreta”, rekao je gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, otvarajući festival pjesništva.

Ministar Mutabdžija je izrazio nadu da će sljedeći put u Prijedor doći sa konkretnijim dogovorima o rješenju dugogodišnjeg problema u vezi sa prokišnjavanjem zgrade u kojoj su večeras otvoreni Susreti. Rekao da je Vlada Srpske u rebalansu budžeta za 2013. godinu izdvojila dio sredstava za podršku ovoj manifestaciji.

PAVLOVIĆU URUČENA NAGRADA

“U ova tri dana uživaće i učesnici i publika, a naročito mladi slušajući velikane srpskog pjesništva”, rekao je Pavić, koji je ovogodišnjem laureatu nagrade “Skender Kulenović” Ranku Pavloviću uručio nagradu.

Pavlović je istakao da je nagradu lakše zaslužiti nego ponijeti, jer se onaj ko dobije takvo priznanje uvijek pita da li je njegovo djelo dostojno toga.

“To se pitanje svalilo i na moja pleća, ali ja ću sa velikim zadovoljstvom nositi to breme i svaki svoj budući stih samjeravati sa veličinom imena i djela Skendera Kulenovića”, dodao je Pavlović.

Predsjednik žirija LJubivoje Ršumović rekao je da je Pavlovićeva zbirka “Dublje od slutnje” mudra u mjeri u kojoj se tiče naroda iz kojeg potiče i da je prava lirska knjiga, jer je napisana i lijepim jezikom i fantastičnim pjesničkim slikama.

“Pjesnici pjesniku, majci i Kozari” naziv je nastupa pjesnika, dramskih i muzičkih umjetnika koji je uslijedio na ceremoniji otvaranja.

Na ovogodišnjim susretima učestvuju književnici iz Srbije i Republike Srpske Matija Bećković, LJubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Ranko Preradović, Moša Odalović, Јovanka Stojčinović-Nikolić, Dragan Јovanović Danilov, Ileana Ursu-Nenadić, Željko Galonja i Blagoje Baković.

Centralna manifestacija “Pjesničko podne” najavljena je za danas na Mrakovici. U okviru tradicionalnog poetskog časa nagrađenom pjesniku biće uručena statua “LJubijski rudar” i nagrada od 3.000 KM koju dodjeljuje kompanija “Arselor Mital” Prijedor.

U Muzeju Kozare biće otvorena izložba radova učesnika Likovne kolonije “Sreten Stojanović”, a u Pozorištu Prijedor biće održano književno veče sa laureatom kada će autor predstaviti nagrađenu knjigu pjesama “Dublje od slutnje” i druga djela iz stvaralačkog opusa koji traje pola vijeka.

Susreti se održavaju u znaku 200 godina od rođenja Petra Petrovića NJegoša. Obogatiće ih dramski umjetnici Nikolina Јelisavac i Radenka Ševa i muzički umjetnici Snežana Savičić-Sekulić, Јovana Raljić, Sofija Kovačević, etno grupa “Gora” iz Banjaluke, kamerni ansambl “Belkanto“ iz Beograda i hor “Vila“ iz Prijedora.

Manifestacija će biti završena u nedjelju, 29. septembra, nastupom pisaca zavičajnog kruga, dramskih i muzičkih umjetnika u “Galeriji '96”.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender