5 tajni jakih noktiju

Niko ne zna zbog čega imamo nokte, ali šta god da je razlog, oni olakšavaju obavaljanje mnogobrojnih stvari. Oni, takođe, mogu ukazati i na zdravstveno stanje žene: slabi, lomljivi nokti obično su znak nepravilnog i nedovoljnog unošenja hranjivih materija u organizam. Kako biste imali jake i zdrave nokte, pridržavajte se sledećih jednostavnih savjeta.

 

Hidratacija

Utrljajte malu količinu vazelina na nokte i kožu oko noktiju svako veče prije spavanja ili kada osjećate da su vam nokti suhi. Takođe, umjesto vazelina možete koristiti ricinusovo ili maslinovo ulje.

 

Osušite ruke

Obavezno sušite ruke bar dvije minute nakon njihovog pranja. Takođe, bitno je da temeljito posušite nokte na nogama nakon tuširanja ili kupanja. Ukoliko ostanu vlažni, dolazi do povećanja rizika od gljivičnih infekcija.

 

Lakiranje noktiju

Lakiranje noktiju, čak i prozirnim lakom, štiti vaše nokte. Lak bi trebao da traje najmanje pet dana, ali bi trebalo i da ga skinete najduže nakon deset dana.

 

Prozračite obuću

Obavezno provjetravajte čizme i sportsku obuću. Na taj način ćete izbjeći rizik od razvijanja gljivičnih infekcija. Ovdje pogledajte i kako brzo i jeftino ukloniti neugodan miris iz obuće.

 

Izbjegavajte oštre hemikalije

Trebali biste izbjegavati lakove i sredstva za skidanje laka koja sadrže oštre hemikalije, poput formaldehida i acetona. Oni mogu izazvati suhoću noktiju. Umjesto acetona, koristite sredstva za skidanje laka na bazi acetata.

 

Izvor: MiniMagazin.info

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender