22. 09. 2021.

Bil Klinton nije imao podršku javnosti za intervenciju u BiH

“Često kada je predloženi vid akcije nepopularan, nije baš kao da vam birači govore da to ne činite. To je, u osnovi, kao džinovsko treperuće žuto svjetlo” rekao je juče Klinton u svom predsjedničkom centru u Litl Roku na skupu “Bosna, tajne služba i Klintonovo predsjednikovanje”.

Klinton je zahtijevao od saveznika Vašingtona da podrže vazdušne udare u cilju okončanja sukoba tokom 90-tih godina u Bosni i Hercegovini, ali i to nije bilo lako sprovesti, navedeno je u nekim od više od 300 dokumenata CIA s kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti, prenijela je agencija AP.

Bivši američki predsjednik Klinton je pohvalio skidanje oznake “povjerljivo” sa dokumenata CIA i rekao da je to “velika stvar”, mada su oni pokazali da Klinton nije imao podršku u UN – od Rusije koja je, kako navodi američka agencija, bila bliski saveznik bivše Jugoslavije i prijetila ulaganjem prava veta u Savetu bezbednosti.

Klinton je imao NATO na svojoj strani, koji je obezbijedio široku podršku evropskih saveznika i Kanade za “pokretanje vojne misije u Bosni i bombardovanje 1994 i 1995”.

Dokumenta CIA navode da je, u februaru 1993 na sastanaku u Bijeloj kući, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Toni Lejk upozorio da ukoliko Vašington istraje u ostvarivanju vazdušnih napada u BiH, “na kraju puta, biće pod veliki pritiskom da pomogne u sprovođenju rešenja koje bi uključilo (razmeštanje) snaga na terenu”.

Na simpozijumu u utorak govorila je i bivši američki državni sekretar Medlin Olbrajt, koja je na sastanku u Bijeloj kući u februaru 1993, tada kao ambasador SAD u UN, rekla da bi “odluka da se upotrebe američke snage u Bosni bilo kao prelazak Rubikona”, ali i da bi trebalo “razmisliti da li bi guranje problema pod tepih, stvorilo još više problema”.

Na pitanje generala Kolina Pauela, tadašnjeg komandanta Združenog štaba vojske SAD, šta ona predlaže da SAD urade, odgovor Olbrajt je bio: “Da NATO pokrene akciju”.

Pauel je, međutim, izrazio skepsu, mada je naveo da će vojska učiniti sve što se odluči, ali da moraju da znaju “šta je to što se traži da uradi”, navodi se u dokumentima CIA.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender