26. 09. 2021.

Na političkim liderima BiH je da iznesu rješenje

Na aerodromu u Sarajevu po povratku iz Brisela, Sorensen je naglasio da je političkim liderima u BiH narednih dana data šansa da izađu sa konkretnim rješenjem za provođenje odluke “Sejdić-Finci” na principima koji su dogovoreni.

“Imali smo juče u Briselu konstruktivan sastanak sa liderima i institucija BiH i zahvaljujemo im za taj pristup”, rekao je Sorensen novinarima.

On je naglasio da su zvaničnici EU zbog takvog pristupa odlučili da daju šansu liderima iz BiH da dođu sa konkretnim prijedlogom kako će provesti odluku Suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci” i kako će na principima koje su dogovorili biti pronađena konkretna rješenja.

“Odgovornost je na domaćim političkim liderima. Vratio sam se da pomognem i smatram da ćemo dobiti konkretne prijedloge, jer vjerujem da je to moguće na osnovu razgovora koje smo imali juče. Ali, riječ je o detaljima i sada je na liderima da donesu rješenje”, poručio je Sorensen, koji je i specijalni predstavnik EU u BiH /EUSR/.

On je najavio radni vikend, ističući da će već danas početi sa sastancima, te da je njegova uloga samo da pomogne domaćim liderima da dođu do rješenja.

“Imamo najveću delegaciju EU u svijetu koja vam može pomoći prilikom donošenja odluka. Zaboravite na to da ćemo mi preuzeti odgovornost za donošenje odluka. Ti dani su gotovi i neće se ponavljati”, rekao je Sorensen.

Govoreći o principima koji su juče usaglašeni na sastanku u Briselu, Sorensen je istakao da to u osnovi nije ništa novo, izražavajući nadu da će lideri doći do pozitivnog rezultata.

“Kao što ste vidjeli, postoji sedam tačaka i ima dosta posla koji treba obaviti. Moram reći, ništa konkretno novo nije dogovoreno i sada predstoji rad na konkretnim rješenjima”, dodao je Sorensen.

On je napomenuo da su na jučerašnjem sastanku prisustvovali predstavnici Savjeta Evrope i Venecijanske komisije, te odbacio tvrdnje da su principi koji su utvrđeni u Briselu u suprotnosti sa Konvencijom o ljudskim pravima.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender