30. 11. 2021.

Popisivači bez obezbijeđenih troškova

Popisivači koji su raspoređeni u prigradske mjesne zajednice nemaju nikakvu naknadu za prevoz, hranu, ni telefonske troškove te da im u opštinskim popisnim komisijama niko ne daje odgovore na ta pitanja.

Što se tiče troškova telefona, i oni predviđeni, za popisivače je to 10 KM, s tim da oni imaju potrebu samo da pošalju poruku ili prozovu instruktora koji će ih nazvati. Taj trošak će im biti nadoknađen nakon terenskog rada, tvrde u opštinskim popisnim komisijama.

Zaštićeni svi lični podaci?

Popisni biro Agencije za statisiku BiH saopštio je da su svi lični podaci koji se prikupljaju u popisu – enkriptovani, odnosno kodirani i zaštićeni u bazi podataka, te da ih nije moguće viđeti, niti ih zloupotrijebiti u bilo kojoj fazi obrade popisnog materijala.

Svi učesnici u popisu potpisali su izjavu o zaštiti ličnih podataka i odgovorni su pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću za čuvanje podataka kao službene tajne, i to trajno. Pod ličnim podacima se smatraju ime i prezime lica, ime jednog roditelja, ЈMB i adresa stanovanja, navodi se u saopštenju.

Popisivač iz Travnika tvrdi da to nije tačno

“Niko od nas nije ni vidio kako izgleda ta izjava, a kamoli je potpisao. To se isto odnosi i na ugovore i osiguranje, ništa od toga nismo potpisali, a bačeni smo na zabačene terene bez bilo kakve logističke pomoći. Pitam se šta će biti ako se nekome od nas nešto desi”, kaže ovaj Travničanin.

Sve popisne komisije lokalne samouprave obezbijedile su adekvatne prostorije za prihvat i skladištenje materijala za popis. Nakon toga su opštinske/gradske popisne komisije, u skladu sa Zakonom o popisu i procedurama propisanim od statističkih institucija, organizovale sastanke sa opštinskim instruktorima i popisivačima i podijelile materijale za popis popisivačima.

Popisivači su u potpunosti odgovorni za materijale tokom terenskog rada. Kada završe popisivanje u cijelom popisnom krugu, u saradnji sa opštinskim instruktorom kontrolišu popisni materijal, te ga u prisustvu entitetskih i instruktora na nivou BiH, predaju popisnim komisijama lokalne samopurave.

Ovaj princip popisivanja se koristi u svim popisima koji se rade tradicionalnom metodom “od vrata do vrata”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: RTRS

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender