30. 11. 2021.

Protest poljoprivrednika na Pavlovića mostu

Mještani Badovinaca i susjednih sela, građani Srbije koji imaju zemlju na bosanskohercegovačkoj obali Drine, blokirali su most sa 60-ak traktora zahtijevajući povlašteni tretman pri prelasku državne granice.

Oni traže da im se omogući prevoz ljetine, ogrevnog drveta i stoke, bez poštovanja propisanih graničnih procedura i tvrde da granica između BiH i Srbije i nije tok rijeke Drine, već je oko 500 metara dalje od obale.

– Na lijevoj obali Drine imam tri hektara zemljišta i tamo mi je stoka. Tu stoku sada ne mogu da vratim kući u Badovince jer je označena srbijanskim markicama. Јa druge markice ne mogu ni dobiti jer nisam državljanin Bosne i Hercegovine – kaže jedan od organizatora protesta Milenko Gavrić.

Žarko Milinković, inspektor za kontrolu državne granice u Graničnoj policiji BiH odbacuje navode demnostranata da policija maltretira vlasnike zamlje na bosanskohercegovačkoj obali Drine i navodi da se kontrole sprovode u skladu sa propisanim procedurama.

– Ovaj granični prelaz nije registrovan za prevoz žive stoke i životinjskih proizvoda. Osim toga, probleme imaju vlasnici neregistrovanih vozila koja ne mogu prelaziti granicu. Mi moramo poštovati propise- kaže Milinković.

Ukoliko se ne postigne kompromis, organizatori današnjeg protesta koji su nazvali protestom upozorenja, novo protestno okupljanje najavljuju za ponedjeljak , 7. oktobra.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender