23. 09. 2021.

Sirija: Inspektori UN-a za razoružavanje počinju rad

Tim od 19 ljudi iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja /OPCV/ stigao je juče u Damask kako bi proveo Rezoluciju 2118 Savjeta bezbjednosti UN, kojom je određeno da sirijski hemijski arsenal bude eliminisan do sredine 2014. godine.

Misija će početi sa radom danas, dan nakon što je sirijska opozicija upozorila na “humanitarnu katastrofu” u predgrađu Damaska Moadamijet al Šam, koje je bilo meta napada sarinom 21. avgusta.

Pored 19 inspektora iz OPCV, tu je i 14 službenika UN. Oni su zajedno stigli u hotel sa pet zvjezdica u Damasku u konvoju od 20 vozila iz Bejruta, glavnog grada Libana, a po dolasku u Damask uspostavili su logističku bazu, prenio je AFP.

“Oni će se u narednim danima usmjeriti na verifikaciju informacija koje su dostavile sirijske vlasti i na inicijalnu fazu pružanja pomoći ovoj zemlji da uništi fabrike za proizvodnju hemijskog oružja”, saopštile su UN.

Ovaj posao trebalo bi da bude okončan do 1. novembra, dodaje se u tekstu.

Procjenjuje se da Sirija posjeduje više od 1.000 tona sarina, iperita i ostalih zabranjenih hemikalija na 45 lokacija širom ove ratom zahvaćene zemlje.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender