26. 09. 2021.

U toku finalizacija sniženja cijene goriva na aerodromu u Banjaluci

Visoka cijena goriva zamrzla je pregovore sa avio-kompanijom za jeftine letove “Viz er”, čije je sjedište u Mađarskoj, iako je banjalučki aerodrom prethodno zadovoljio sve tehničke i operativne zahtjeve.

Služba za odnose s javnošću “Aerodromi Republike Srpske” navodi da je u toku finalizacija sniženja cijene goriva na Međunarodnom aerodromu u Banjaluci i da se nakon toga očekuje nastavak pregovora sa mađarskim avio-prevoznikom.

Aerodrom u Banjaluci spada u red manjih aerodroma i zadovoljava sve vazduhoplovne standarde.

U tom smislu, kažu ovoj kompaniji, potrebna su velika sredstva za održavanje infrastrukture, te sertifikovanje sredstava i kadrova, koja Aerodrom sa trenutnim prihodima ne može izdvojiti.

“Vlada Republike Srpske donijela je odluku o grantu za `Aerodromi Republike Srpske – Međunarodni aerodrom Banjaluka` u iznosu od 1.900.000 KM za 2013. godinu sa ciljem održavanja aerodroma”, podsjećaju u Službi za odnose s javnošću.

U ovoj službi napominju da je osnovna smjernica poslovanja banjalučkog aerodroma da ide u korak sa svjetskim vazduhoplovnim standardima kako bi bili obezbijeđeni uslovi za bezbjednu proceduru prihvata i otpreme aviona i putnika. To i jeste preduslov za saradnju sa avio-prevoznicima.

Početkom ove godine vođeni su razgovori sa predstavnicima grčkog avioprevoznika “Egean erlajns”, koji su se zainteresovali za eventualno uspostavljanje avio-linije sa Banjalukom.

Grčki avioprevoznik bio je zainteresovan za eventualno uspostavljanje redovne avio-linije ka većem avio-čvorištu u Grčkoj, kao što je Atina, sa mogućnošću transfera u destinacije širom svijeta.

Međunarodni aerodrom u Banjaluci poslije okvirnog istraživanja prikupljene podatke dostavio je Grcima i sada se očekuje odgovor grčkog avio-prevoznika i eventualni poziv za pregovore.

Na banjalučkom aerodromu sada saobraća aviolinija Banjaluka – Cirih – Banjaluka pet puta sedmično, prevoznik je “BH erlajns” sa kojim aerodrom ima odličnu saradnju, ističu u Službi za odnose s javnošću “Aerodromi Republike Srpske”.

Od 1. decembra srpski avio-prevoznik “Er Srbija” uvodi redovnu svakodnevnu avio-liniju Beograd – Banjaluka – Beograd sa mogućnošću transfera u više od 30 destinacija. Banjalučki aerodrom planira da za narednu godinu planira uspostavljanje sezonskih čarter avio-linija.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender