25. 10. 2021.

Nema kazne za odjavu sa Toplane

Građane je zbunila Odluka o proizvodnji i isporuci toplotne energije, koja je usvojena na posljednjem skupštinskom zasjedanju, a u kojoj se prvobitno navodilo da kaznu od 1.000 maraka plaća  fizičko lice ukoliko u narednom periodu prestane da koristi centralno grijanje iz toplifikacionog sistema.

Međutim, na zasjedanju je sporni član 13 Odluke o proizvodnji i isporuci toplotne energije amandmanom gradonačelnika povučen, a predviđao je da korisnici centralnog gradskog grijanja ne mogu mijenjati način zagrijavanja prostorija, kao i da će kontrolu vršiti Komunalna policija, a da će kazne za nepoštivanje odluke za fizička lica biti do 1.000 maraka.

U Administrativnoj službi grada (ASBL) juče su pojasnili kako su amandmanom, pored brisanja ovog člana, prestale da važe i pojedine prekršajne odredbe.

“Amandmanom gradonačelnika, član 13 je obrisan, a isto tako prestale su da važe i prekršajne odredbe koje predviđaju kazne do 1.000 maraka za lica koja prestanu koristiti centralno grijanje i promijene način zagrijavanja prostorija”, kazao je Milenko Šajić, portparol ASBL.

Iako je nekoliko amandmana opozicije na odluku usvojeno, kod pojedinih odbornika prevladava mišljenje kako je odluka i dalje nedorečena.

“I član 7 odluke je ostao nedorečen, pa je moguća njegova zloupotreba. Prema njemu, sadašnje zgrade i stanovi koje se griju na pelet ili neki drugi energent moraju preći na ‘Toplanu’, ako bi se jednog dana za to stvorili uslovi, što stvara monopol”, kazao je Milenko Jaćimović iz  NDP-a.

Prema usvojenoj odluci,  sve zgrade i poslovo-stambeni objekti izgrađeni u budućem periodu u Banjaluci, a koji su veći od 250 kvadratnih metara, moraće da budu priključeni na “Toplanu”, ukoliko to budu dozvoljavali tehnički uslovi i bude postojala ekonomska opravdanost.

Odjava 16 KM po radijatoru

U “Toplani” nisu htjeli da komentarišu usvojenu odluku, jer je, kako su rekli, nisu zvanično dobili. Naveli su da se isključenja sa centralnog grijanja vrše po odluci prema trećim licima, gdje odjava usluge košta 16 KM po radijatoru.   Takođe, grijanje je ove sezone već počelo.

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender