Nova zgrada FPN veliki uspjeh

Dodik je, tokom obilaska mjesta izgradnje zgrade ovog i Arhitektonsko-građevinskog fakulteta, rekao da je to dokaz da institucije Republike Srpske nisu odustale od podrške univerzitetima i nastavnom procesu i da će to činiti i dalje.

On je zadovoljan informacijom da će se za 15 dana u novoj zgradi Fakulteta političkih nauka provoditi nastavni proces i najavio da će uskoro biti završena i nova zgrada Arhitektonsko-građevinskog fakulteta.

“Očekujem da ćemo 14. oktobra moći proslaviti važan uspjeh u teškim vremenima, koja su više `ohrabrivala` na odustajanje nego na nastavak radova”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovaj uspjeh treba pozdraviti, jer posao od građevinske dozvole do završetka objekta nije bio lak, s obzirom da se radilo prema standardima koji će stvoriti maksimalno dobre uslove za provođenje nastavnog procesa.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić istakao je da je izgradnja nove zgrade Fakulteta političkih nauka koštala 6,5 miliona KM sa opremanjem i da će u njoj za 15 dana početi izvođenje nastave, dok će za završetak zgrade Arhitektonsko-građevinskog fakulteta trebati još vremena i sredstava.

On je zahvalio predsjedniku Republike kao idejnom tvorcu ovog projekta, kojim se, kako je rekao, definitivno rješava pitanje smještajnih kapaciteta još jednog fakulteta.

“Fakultet političkih nauka je najmlađi na Univerzitetu, a sada će imati i najbolje uslove, što znači da se od njega traže i najbolji rezultati”, naglasio je Stanić, izrazivši uvjerenje da će ovaj fakultet, kao i do sada, doprinositi afirmaciji banjalučkog Univerziteta.

Govoreći o izgradnji Medicinskog fakulteta na Paprikovcu, Stanić je rekao da je on nešto zahtjevniji, ali da se sa Vladom Srpske razgovara i o nekim drugim rješenjima koja su dobra za postojeće uslove.

Dekan Fakulteta političkih nauka Nenad Kecmanović rekao je da je ovo veliki uspjeh za banjalučki Univerzitet i da su se stekli uslovi za širenje aktivnosti fakulteta.

On je dodao da se na Fakultetu planira otvaranje novog odsjeka za međunarodne odnose, kao i instituta za društvene nauke koji će obuhvatiti istraživače sa čitavog univerziteta, dok će se novim objektom obezbijediti i prostor za časopis fakulteta i diplomatsku akademiju.

Dekan Arhitektonsko-građevinskog fakulteta Milenko Stanković rekao je da završetak izgradnje nove zgrade ove obrazovne ustanove zavisi od finansijskih sredstava i da bi, ukoliko se ona obezbijede već naredne godine u njoj moglo početi izvođenje nastave.

On je naveo da se ova zgrada gradi po najvišim standardima u Evropi, podsjetivši da su nastavnici i studenti ovog fakulteta, uz podršku predsjednika Republike, boravili u stručnoj posjeti Izraelu i da sarađuju sa Tehničkim univerzitetom u Beču, što znači da uče od najboljih.

“Trudimo se da postavimo standarde da se iz Evrope dolazi kod nas, a da mi idemo u Evropu da prodamo znanje”, rekao je Stanković.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender