21. 10. 2021.

Obama ogorčen: Sastanak sa republikancima bez dogovora

“Јesam li ogorčen? Apsolutno sam ogorčen idejom da, sem ako ne kažem 20 miliona ljudi “ne možete da imate zdravstveno osiguranje”, druga strana neće dozvoliti da vlada ponovo radi. To je neodgovorno”, rekao je Obama za Si-En-Bi-Si televiziju.

Bijela kuća je saopštila da je zbog krize koja je nastala u zemlji, Obama odlučio da skrati višednevnu posjetu Aziji, gdje bi trebalo da otputuje u subotu.

Sastanak Obame sa predsjedavajućim Kongresa, republikancem DŽonom Benorom, i vođom te stranke u Senatu Mičom Mekonelom, kao i sa predsjedavajućim Senata demokratom Hari Ridom i vođom demokrata u Kongresu Nensi Pelosi, trajao je oko sat i po, i održan je bez savjetnika.

Nakon sastanka, kongresmen Bener je izjavio da je predsjednik Obama poručio da “neće pregovarati” oko zakona o zdravstvenom osiguranju.

Kako je rekao jedan zvaničnik Bijele kuće, Obama je želio da na sastanku apeluje na vođe dvije stranke u Kongresu i Senatu da usvoje budžet i da ne ističu “ideološke zahtjeve”, kao što je onaj za povlačenjem sredstava namijenjenih zdravstvenom osiguranju.

Si-En-En televizija prenosi da su stavovi dvije partije i dalje toliko udaljeni, da nema naznaka da bi u skorije vrijeme moglo da dođe do usvajanja budžeta, i prestanka finansijske blokade vlade.

Republikanci su prije sastanka s Obamom predložili novo rješenje, prema kome ne bi bio usvojen cjelokupan federalni budžet, već bi bio podijeljen na odvojene cjeline, koje bi se po dogovoru dvije strane posebno usvajale.

Međutim, za sada demokrate koje kontrolišu Senat ne prihvataju takvo rješenje.

Ideja je bila da se finansira nastavak rada nacionalnih parkova, Nacionalnog instituta za zdravlje i operacija koje se vode u prestonici Vašingtonu. Obama je na taj prijedlog odgovorio stavom da će staviti veto na bilo kakav sličan zakon koji dođe na njegov sto.

Procjene govore da će više od 800.000 zaposlenih u federalnoj administraciji ostati bez posla, dok bi gubitak za SAD, prema nekim procjenama, u slučaju tri ili četiri nedjelje bez usvojenog budžeta, mogao da dostigne 55 milijardi dolara.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender