24. 10. 2021.

Oko 55 odsto roditelja u BiH koristi nasilne metode

Dufe je na konferenciji “Zajedno za djecu BiH” u Sarajevu, organizovanoj povodom obilježavanja Dječije nedjelje, istakla da je određen napredak ostvaren na području zaštite dječijih prava.

Ona je skrenula pažnju na obrazovanje i povećanje broja monoetničkih škola u BiH, zbog čega je potrebno da se unaprijedi inkluzivno interkulturalno obrazovanje i zaustavi segregacija u obrazovnom sistemu.

“Djeca ne mogu čekati. Oni nisu samo budućnost, oni su i naša sadašnjost”, poručila je Dufe i istakla da je UNICEF zabrinut za stanje i položaj djece sa poteškoćama u razvoju.

Ona je naglasila da je UNICEF početkom godine predstavio istraživanje o stanju romske populacije u BiH koje je pokazalo da je samo četiri odsto te djece vakcinisano, a 1,5 odsto uključeno u neki vid predškolskog obrazovanja.

Isto istraživanje pokazalo je da se jedna od tri djevojčice uda prije 18. godine, što značajno utiče na njeno zdravlje.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir LJubić rekao je da je današnja konferencija organizovana sa ciljem da se razgovara o svim problemima u oblasti prava djece.

On je podsjetio da je Savjet ministara BiH usvojio Akcioni plan i da je formiran Savjet za djecu, naglasivši da uvijek može više i bolje.

Napomenuvši da su najviše ugrožena prava djece iz romske populacije, Ljubić kaže da zbog toga Savjet ministara godišnje izdvaja tri miliona KM za stambenu izgradnju, školovanje, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu.

LJubić je dodao da se u saradnji sa Evropskom komisijom radi dosta projekata da bi romskoj djeci pomogli uključivanje u društvo i obezbijedili prava koja imaju i druga djeca.

Govoreći o djeci sa posebnim potrebama, LJubić je naglasio da je to u nadležnosti entiteta i kantona, a da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ima kordinirajuću ulogu na donošenju zakonodavnog okvira s ciljem poštivanja konvencija o zaštiti dječijih prava, čija je potpisnica i BiH.

LJubić kaže da je BiH komplikovana zemlja i da se moraju donijeti sva potrebna zakonodavstva i uspostaviti sve institucije, nadležne za provođenje tih zakona.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender