26. 09. 2021.
Patrijarh Irinej: Radije bez Evrope, nego bez Kosova

Patrijarh Irinej poziva na proslavu 17 vijekova Milanskog edikta

“Našoj crkvi pao je u častan udeo da centalna proslava celokupnog hrišćanstva bude u našem gradu Nišu, jer je u njemu rođen car Konstantin”, rekao je patrijarh Irinej povodom skupa koji je Srpska pravoslavna crkva označila kao najveći i najreperezentativniji u njenoj istoriji.

Prema riječima patrijarha Irineja, ediktom koji je izdao car Konstantin hrišćanstvu je darivana sloboda, odnosno pravo da se može slobodno propovedati i širiti jevanđeljska istina. Taj veliki događaj je, kaže poglavar SPC, je načinio prelom u istoriji čovečanstva, jer se na njegovom temelju razvila poznata evropska kultura koja se temelji na istinama hrišćanstva.

patrijarh

Patrijarh irinej je najavio da će se, povodom tog događaja, iskupiti predstavnici svih pravoslavnih crkava, predstavnici ostalih hrišćanskih crkava i zajednica, kao i uopšte predstavnici kulture, “ne samo iz našeg naroda nego iz čitavog hrišćanskog sveta”.

“Pozivamo sve da u što većem broju obeležimo taj događaj kako zaslužuje i da se tom prilikom osvrnemo na njegov značaj, ne samo u istoriji nego i za današnjicu”, rekao je patrijarh srpski.

Episkop bački Irinej, portparol Srpske pravoslavne crkve, naveo je da će tim povodom u Nišu, u hramu Svetog cara Konstatnina i carice Jelene, na poklonjenje vjernicima biti izložene dvije velike svetinje – delić časnog krsta na kojem je Gospod Hristos bio razapet i ruka Svetoga Jovana preteče i krstitelja.

Episkop Irinej je rekao da će vjernici dobiti poslanicu Sabora SPC, koja je sastavljena kao poruka povodom obelježavanja obeležavanja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta.

Prema programu koji je najavila SPC, u subotu će u Sabornoj crkvi u Beogradu biti svečani doček pravoslavnih arhijereja, među kojima se očekuju patrijarh vaseljenski Vartolomej, moskovski Kiril, jerusalimski Teofil i drugi, dok je liturgija u Nišu planirana za dan kasnije.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender