26. 09. 2021.

Popis stanovništva u BiH: U jednoj kući više od 20 Bošnjaka?!

To je naveo naš izvor blizak Popisnoj komisiji u Kotor Varošu, koji pritom dodaje da je u jednom mjestu zabilježen čak i slučaj da je “Bošnjak prijavio da ima 27 djece”, a navodno je na području te lokalne zajednice primjetan i povećan priliv Hrvata.

“To je klasičan pokušaj fingiranja rezultata popisa i oko toga je kod nas nastala ‘živa frka'”, navodi sagovornik “Nezavisnih”, upućen u aktivnosti Popisne komisije u Kotor Varošu.

Međutim, u lokalnoj Popisnoj komisiji tvrde da se popis “odvija bez problema, u skladu sa Uputstvom za organizaciju i provođenje popisa stanovništva”.

“Na terenu nije primjećen neočekivani priliv građana”, tvrde u Popisnoj komisiji Kotor Varoš.

Inače, problemi nisu mimoišli ni neke druge lokalne zajednice, pa su tako stanovnici Ulice Vasilija Grđića u Istočnoj Ilidži odbili da daju podatke članovima Popisne komisije iz FBiH.

Nikola Golubović, član tamošnje Popisne komisije, precizira da su Srbi odbili da daju podatke popisivačima iz federalne Ilidže, pojašnjavajući da je ova ulica administrativno vezana za opštinu Istočna Ilidža, čiji stanari sve obaveze plaćaju RS.

“Popisivač iz federalne Ilidže rekao nam je da u popisnom krugu ima 15 brojeva iz ove ulice. Problem je to što još niko nije definisao tu liniju. Ona je negdje u karte ucrtana kao takva, a na terenu život se odvija na drugi način”, naveo je Golubović.

Takođe, kako se saznaje, Nermina Muminović, predsjednik Popisne komisije u opštini Srebrenica, oduzela je jedan popunjeni popisni materijal nakon što je saznala da dvije djevojke popisivači popunjavaju liste u jednom srebreničkom restoranu.

Muminovićeva je upozorila da je nezakonito i nedopustivo da se stanovnici popisuju u kafanama. Materijal je oduzet jednoj djevojci popisivaču, dok je druga djevojka, nekoliko minuta prije dolaska Muminovićeve, izašla iz lokala sa popunjenim popisnim listama za neke Bošnjakinje.

Da je već primjetno da postoje određene spekulacije prilikom popisa stanovništva, potvrdio je i Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je upozorio sve koji su spremni na spekulacije, na osnovu instrukcija koje su dobili od određenih struktura, da će kasnije, kada to postane vidljivo, snositi sankcije.

Dodik je istakao da je popis stanovništva potrebno uraditi na fer, tačan i transparentan način.

Takođe, Sejfudin Tokić, koordinator koalicije nevladinih organizacija “Bitno je biti Bošnjak”, tvrdi da, prema informacijama sa terena, najkrupniji problem u dosadašnjem toku popisivanja stanovništva u BiH  jeste pojava da se u Prnjavoru, Mrkonjić Gradu i u nekim drugim mjestima RS “onemogućava da jedan član domaćinstva upisuje druge članove domaćinstva”.

“Popisivači, pretežno srpske nacionalnosti, od Bošnjaka insistiraju da svi budu prisutni na mjestu popisivanja što je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o popisu stanovništva i predstavlja ozbiljnu opstrukciju provođenja cjelokupnog procesa”, kaže Tokić.

Oglasila se i koalicija “Jednakost”, a u svom saopštenju poručuju da je nezakonito to što popisivači odnose popisne materijale u privatne stanove te da je time u potpunosti uništen kredibilitet i legitimitet, ali i sama legalnost popisnog procesa.

Istovremeno, pojedini stručnjaci smatraju da je ovaj proces mogao da bude obavljen mnogo bolje.

“Kako je počeo, proces popisa stanovništva u BiH provodi se u pravom duhu dejtonske Bosne – traljavo, neorganizirano i protivrječno”, ocijenio je Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Ipak, Popisni biro Agencije za statisiku BiH saopštio je da nije moguće vidjeti niti zloupotrijebiti lične podatke u bilo kojoj fazi obrade popisnog materijala.

Međutim, Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH, komentarišući brojne ozbiljne pritužbe na način sprovođenja procesa popisa stanovništva u BiH, izjavio je da je situacija ozbiljna i da sve skupa može uticati na validnost popisa.

Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, izjavio je da je svaki kontrolor, odnosno javni organ koji obrađuje lične podatke, dužan da donese podzakonske akte, te plan zaštite ličnih podataka koji podrazumijeva organizacijsko-tehničke mjere zaštite.

Inače, stižu i informacije o popisu iz drugih država, pa je tako Mlađen Cicović, direktor Predstavništva RS u Beogradu, izjavio je da je veliko interesovanje državljana BiH u Srbiji za učešće u popisu stanovništva u BiH.
Bh. vlast želi da izbriše Rome

Nevladine organizacije s područja Tuzlanskog kantona izrazile su svoje nezadovoljstvo neadekvatnom zastupljenošću građana romske nacionalnosti u aktuelnom popisu stanovništva u BiH.

Naime, upozoravaju lideri romskih organizacija, veoma je mali broj Roma koji su angažovani kao popisivači, a još manji kao instruktori.

“U TK, prema našim informacijama, ima četiri ili pet popisivača, dok imamo informaciju kako u Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu nema nijednog Roma popisivača. Pouzdano znam kako su se djevojke i momci prijavljivali za taj posao, kako su ispunjavali uslove, ali jednostavno nisu ih željeli angažovati”, kaže Nedžad Jusić, predsjednik Udruženja “Euro Rom” iz Tuzle, koji sumnja kako vlast u BiH želi da izbriše Rome s popisa.

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender