26. 09. 2021.

SDS: Referendum o Zakonu o ispitivanju porijekla imovine

Govedarica je istakao da će se prijedlog odluke o raspisivanju referenduma naći na narednoj sjednici Skupštine, na kojoj će poslanici imati priliku da prihvate ili odbace inicijativu SDS-a.

On je na konferenciji za novinare rekao da predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić “u lakrdijaškom smisli obezvređeuje zakon, sa neprestanim konstatacijama da je zakon neustavan”.

“Želim da podsjetim Radojičića na dopis Sekretarijata za zakonodavstvo Vlade Srpske, koji je razmatrao nacrt zakona i konstatovao da se on može uputiti u dalju proceduru. Usljed ogromnih političkih uticaja i svakakvih pritisaka kojima je kumovao i Radojičić, iz Sekretarijata kazuju da je zakon neustavan”, naglasio je Govederica.

On je dodao da, ako se građani na referendumu izjasne da žele zakon o ispitivanju porijekla imovine, onda će Radojičić imati priliku da sa ekspertskim timom SNSD-a utvrdi ustavni osnov i donese zakon kojim će se ispitati imovina “i samog Radojičića i mnogih drugih”.

Govedarica je negirao tvrdnje šefa Kluba SNSD-a Željka Mirjanića da je Zakon o ispitivanju porijekla imovine oboren isključivo zbog toga što se neko od poslanika SDS-a nije odazvao sjednici Odbora za provosuđe, politički sistem i upravu.

“Mirjanić je učestvovao u teoriji zavjere protiv istine, jer pomenuti odbor ima devet poslanika, pet iz reda pozicije i četiri iz opozicije, pa se nije moglo desiti da taj zakon prođe procuduru bez volje poslanika SNSD-a”, rekao je Govedarica.

On je naglasio da u Narodnoj skupštini nema političke volje “da se dođe do zakona koji će one koji u Srpskoj vedre i oblače dovesti u red i kad je u pitanju kontrolni i preventivni smisao”.

“Ukoliko prijedlog odluke o raspisivanju referenduma o zakonu o porijeklu imovine doživi sudbinu kao i sam prijedlog zakona, odgovorno tvrdim da će zakon biti usvojen onog trenutka kada se za to steknu uslovi, a ti uslovi su očigledno dolazak na vlast SDS-a”, poručio je Govedarica.

On je dodao da je za SDS neprihvatljiv novi model finansiranja Radio-televizije Republike Srpske iz budžeta, jer bi, kako kaže, to bio peti izvor finansiranja javnih emitera, što bi dovelo u podređeni položaj komercijalne televizije.

“SDS je za to da se nađe model finansiranja kojim bi bila ukinuta obaveza plaćanja pretplate, da se građanima skine taj jaram s vrata”, naglasio je Govedarica.

On je rekao da se javni emiteri finasiraju iz RTV takse, marketinga i zakupa adapterskih radio-difuznih emitera, po osnovu subvencija i da bi redovno budžetsko finansiranje bilo peti izvor finansiranja.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender