U ponedjeljak novi paket ekonomskih mjera

Posao države biće da se bori protiv utaje poreza, sive ekonomije, šverca i svega onog što je suprotno interesima privrede.

– Niko nas neće spasiti, ni Nemačka, ni Rusija, ni Amerika, ni šeik ako sami sebe ne počnemo da spasavamo – rekao je Vučić i dodao da nije država ta koja treba da nađe posao bilo kome, već da stvori uslove za zapošljavanje.

Posao države je da se podstiče privatni biznis, rekao je Vučić napominjući da se Srbija prethodnih godina samo zaduživala, da proizvodnja nije napredovala i da je sada došlo sve na naplatu.

Vućić je rekao da srpska privreda mora biti zdrava i profitabilna.

U državnom sektoru, rekao je Vučić, samo se podižu plate, dok privatni to ne može da izdrži.

– Pitam na koji način da smanjimo dva posto budžetskog deficita, od koga da uzmemo taj novac? Da povećamo poreze, ukinemo železnice, povećamo PDV. . .? To nije rešenje – podvukao je Vućić i dodao da Međunarodni monetarni fond traži solidarni porez na plate u javnom sektoru i to ne samo na one od 50.000 i 70.000, već i na one od 40.000.

MMF, prema njegovim riječima, traži dodatno otpuštanje u javnom sektoru, a država će morati nešto da preduzme i uštedi.

Vućić je rekao da će u narodom periodu skupština donijeti zakone kojima će se otkloniti birokratske prepreke za ulaganje u biznis.

On je podsjetio da je juče u Odžacima otvorena fabrika Magna siting i najavio da će u Srbiju doći i Boš i Mercedes.

– Ali, neće to biti dovoljno ako budemo trošili više nego što imamo. Zajedno ćemo pobediti ako se budemo zajedno borili – rekao je Vučić i dodao da će se novim zakonom i procedura za dobijanje građevinske dozvole skratiti šest do sedam puta.

On je kritikovao i javna preduzeća i istakao da ona više neće moći da se ponašaju kao država u državi.

– Javna preduzeća će se ponašati kao javna preduzeća, a ne kao država u državi, da radi ko kako hoće. Javna preduzeća nisu ” krave muzare” u koje može da se zaposli 14.000 ljudi, a da to preduzeće “pobedi” na tržištu konkurentska firma sa svega 1.500 zaposlenih, a rade isti posao u oblasti telekomunikacija – naveo je Vučić.

On je rekao da u pojedinim javnim preduzećima direktori, kad ne mogu da isplate 13 platu, isplaćuju bonuse.

Vučić je podsjetio da se na subvencije javnim preduzećima daje više od milijardu dinara svake godine.

Izvor: Telegraf.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender