23. 09. 2021.

Visoki predstavnici demontirali suverenitet BiH

“Jedno je jasno – država Bosna i Hercegovina ne funkcioniše i ne može ispuniti potrebe svojih građana. Postoje brojni primjeri za to. Tako nije bilo moguće usvojiti zakon o matičnom broju. Zog toga je vlada RS morala da usvoji sopstveno rješenje”, kazala je ona u intervjuu bečkom dnevniku “Prese”.

Cvijanovićeva ukazala da, kada predsjednik RS Milorad Dodik, govori o BiH on ne kaže da će preduzeti korake da uništi zemlju već samo “postavlja dijagnozu, šta će se desiti ako se na pravi način ne liječi”.

“Moramo razumjeti da je neizbježno da RS i dalje postoji. Mi u RS nećemo žrtvovati našu poziciju samo da bi BiH prikazali funkcionalnijom. To bi bila fasada i ne bi ništa promijenilo na suštini”, objasnila je ona.

Na konstataciju da se odgovornost za nefunkcionisanje BiH pripisuje prije svega Dodiku, Cvijanović je odgovorila da “ono što stvarno šteti jesu visoki predstavnici i njihove odluke”.

“Oni su demontirali suverenitet BiH”, rekla je ona i napomenula da je Kancelariju visokog predstavnika (OHR) trebalo mnogo ranije zatvoriti.

Pravo vrijeme za to je bilo kada je BiH dobila novog specijalnog predstavnika EU, dodala je ona, podvukavši da je OHR prepreka za normalizaciju.

“OHR ne može pomoći. Ako više ne bismo imali te ‘zaštitnike’, BiH bi možda bolje sarađivala. Sada pojedini političari radije idu kod visokog predstavnika ili kod ambasadora da razgovaraju, a ne do predstavnika ostalih političkih partija. Bez OHR i intervencionizma bilo bi jednostavnije da se u BiH proizvode rezultati”, uvjerena je Cvijanović.

Ona je podsjetila da sve moguće međunarodne institucije uvijek pišu o političkim problemima, ali smatra da su te institucije dio problema.

“Od rata u BiH nismo imali niti jedan proces u koji nisu bili uključeni stranci. Ako BiH stvarno bude bila propala država, onda su stranci dio tog neuspjeha”, poručila je Cvijanović.

Kada je riječ o pomirenju, ona je upitala da li je potrebno da se stalno izvinjavamo, te istakla da je važno koliko se dobro sarađuje na primjer na putu u EU.

“Ako se samo izvinjavamo bez preduzimanja praktičnih koraka to ne znači ništa za svakodnevni život građana”, ocijenila je Cvijanović dodajući da kada jedni druge budemo poštovali, ostavili prostora za disanje i ne bude bilo sputavanja onda bi i pomirenje bilo lakše podstaći.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender