23. 09. 2021.

Čestica Časnog Krsta iz Cetinjskog manastira stiže u Niš

Svete relikvije potom će nastaviti put ka Sabornom hramu, gdje će biti dočekane, a u nastavku će biti služen Akatist Časnom Krstu i Svetom Јovanu Krstitelju. Svetinje će vjernicima biti izložene narednog dana, saopštila je Eparhija niška.

Visoki gosti koji će učestvovati u obilježavanju 17 vijekova od potpisivanja Milanskog edikta očekuju se u subotu uveče, kada će biti održana i manifestacija “I ja sam dio krsta”, u okviru koje će biti formiran živi krst sa 5.000 upaljenih svijeća, koji će domaćoj i svjetskoj javnosti prenijeti snažnu poruku mira i tolerancije.

Centralno obilježavanje velikog jubileja biće održano u nedjelju ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Јelene u niškom kvartu Medijana, kada će Svetu arhijerejsku liturgiju služiti patrijarsi pravoslavnih crkava.

Učestvovanje u službi koja će trajati tri sata biće po starosti patrijaršija i redu dostojanstva.

Prvi će služiti patrijarh carigradski i vaseljenski Vartolomej, a potom predstavnici Aleksandrijske, Antiohijske, Јerusalimske, Ruske, Srpske, Bugarske i Rumunske patrijaršije.

Nakon toga, služiće autokefalne crkve koje nisu patrijaršije, ali imaju rang arhiepiskopija.

Portparol Odbora Eparhije niške za proslavu Milanskog edikta, protojerej Zoran Filipović ranije je izjavio da će centralnoj proslavi, čiji će domaćin biti patrijarh srpski Irinej, prisustvovati patrijarski carigradski i vaseljenski Vartolomej, jerusalimski Teofil, te moskovski i sveruski Kiril.

On je naveo da će prisustvovati i arhiepiskopi kiparski Hrizostem, atinski Јeronim, albanski Anastasije, njemački, češki i slovački Simeon i mitropolit Varšavski i svepoljski Sava, a da će ostale crkve poslati svoje predstavnike.

Protojerej Filipović rekao je da će proslavi prisustvovati i predstavnici Vatikana.

Crkena manifestacija završava se u ponedjeljak kada se očekuje osvećenje crkve Svetog Simona Monaha u okviru niške kasarne “Knjaz Mihajlo”.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender