02. 08. 2021.

Dan žalosti za nastradalim migrantima

Za sada su pronađena 103 tijela, a nekoliko desetina je ostalo zarobljeno u brodu koji je potonuo na manje od kilometar od obale.

Nepoznata je sudbina oko 200 lica sa broda dužine 20 metara, a spaseno je više od 150 ljudi. UN su objavile da je uglavnom riječ o migrantima iz Eritreje i Somalije.

Italijanske vlasti uhapsile su kapetana broda, 35-godišnjeg Tunižanina. Ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano izjavio je da je kapetan bio deportovan iz Italije u aprilu, prenio je Bi-Bi-Si.

“Ovo nije italijanska tragedija, nego evropska. Lampeduzu treba posmatrati kao granicu Evrope, a ne kao granicu Italije”, rekao je Alfano.

Danas će u italijanskim školama biti održana minuta ćutanja posvećena žrtvama.

Dopisnici javljaju da u ovo doba godine, kada je Sredozemno more nešto mirnije, brodovi sa migrantima iz Afrike i sa Bliskog istoka stižu skoro svakodnevno na italijanske obale.

Alfano je rekao da je brod koji je juče potonuo isplovio iz Misrate u Libiji i počeo da tone kada mu je otkazao motor u blizini ostrva. Putnici su zapalili vatru na brodu da bi privukli pažnju Obalske traže, ali se požar brzo proširio na čitavu barku.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender