22. 09. 2021.

Poziv na jedinstvo pravoslavnih

Srpski patrijarh Irinej rekao je da je patrijarh vaseljenski Vartolomej doputovao u Srbiju sa važnim zadatkom – da da svoj “vaseljenski pečat proslavi” 17. vijekova od donošenja Milanskog edikta.

“Naš dom je i vaš dom i došli ste svojima”, poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve, dočekavši u Beogradu vaseljenskog patrijarha Vartolomeja koji će sa brojnim drugim pravoslavnim poglavarima učestvovati na centralnoj manifestaciji.

Prema njegovim riječima, ovo okupljanje treba da doprinese jedinstvu, prije svega u pravoslavnoj crkvi, kao i približavanju i upoznavanju i sa drugim predstavnicima hrišćanskih crkava i njoj najbližih religija.
SRPSKI PATRIJARH IRINEJ, VASELJENSKI PATRIJARH VARTOLOMEJ

Patrijar vaseljenski Vartolomej, koji je danas stigao u Beograd, rekao je novinarima da na ovim prostorima, kao i u drugim zemljama svijeta, nisu svi građani prihvatili duh vjerske tolerancije.

On je naglasio da se to može konstatovati iz “strašnih vijesti iz svijeta o gonjenju hrišćana, ali i iz prethodnih događaja na području Balkana”.

Vaseljenski patrijarh je podsjetio da je Milanski edikt uveo duh vjerske tolerancije kako bi prestalo gonjenje hrišćana i time preusmjerio tok istorije, omogućivši procvat hrišćanske civilizacije.

On je rekao da je došao u posjetu sestrinskoj crkvi i prijateljskom srpskom narodu i da se zaista osjeća kao kod svojih.

Vaseljenski patrijarh, kojeg je na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, prvi je po časti među pravoslavnim poglavarima u svijetu i njegova puna titula glasi arhiepiskop Konstantinopolja, Novog Rima i vaseljenski patrijarh.

Njegovo sjedište je u Fanaru, predgrađu Istambula, nekada poznatom pod nazivom Konstantinopolj, po rimskom vladaru koji je donio Milanski edikt, a pod duhovnom vlašću vaseljenske patrijaršije je Sveta gora.

Danas će u Beograd stići i ruski patrijarh Kiril, te više poglavara i predstavnika pravoslavnih crkava koji će prisustvovati centralnoj svečanosti obilježavanja 1.700 godina Milanskog edikta.

Centralnoj proslavi, koja će biti održana u nedjelju, 6. oktobra u Nišu, prisustvovaće i visoka delegacija Vatikana i drugih crkava.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender