Srbija centar hrišćanstva: Vrhovni pravoslavni poglavari stigli u Beograd

Patrijarh Irinej dočekao je na aerodromu i patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila i izrazio veliko poštovanje povodom njegovog prisustva ovako velikom događaju.

– Ovo je prilika da posetite svoj narod, jer mi braću Ruse smatramo za svoj narod, u nama je ista slovenska krv. Proslava će se održati u Nišu, rodnom gradu cara Konstantina, koji je najzaslužniji za izdavanje dokumenta Milanski edikt – rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh-moskovski-i-sve-Rusije-Kiril-patrijarh-Irinej-1

Patrijarh ruski Kiril izrazio je veliku radost i zadovoljstvo što će prisustvovati ovom događaju koji je, prema njegovim riječima, jedan od najbitnijih.

– Car Konstantim je doneo Milanski edikt koji je definisao odnos između crkve i države, a kada čujemo osporavanje ovog dokumenta, na nama je da ga ponovo proučimo. Posledica Milanskog edikta je misionarka delatnost hrišćanske crkve i rezultat toga je bio krštavanje Rusije, a ove godine smo proslavili 1.025 godina od krštavanja – rekao je patrijarh Kiril.

Svečanosti u Nišu će prisustvovati predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, članovi vlade, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Srpski patrijarh Irinej pozvao je juče vjernike i sve ljude dobre volje da učestvuju u završnom dijelu obilježavanja velikog istorijskog događaja – 1700 godina od izdavanja Milanskog edikta.

Vladika bački Irinej Bulović rekao je na konferenciji za novinare da proslava počinje već danas dolaskom delegacija.

Centralna proslava biće održana u nedjelju, kada će biti služena svečana liturgija ispred novosazidanog Hrama cara Konstantina i carice Jelene u Nišu.

Prema Bulovićevim rečima, svečanosti će prisustvovati i arhiepiskopi Kipra i Grčke, mitropolit varšavski, ali i delegacije iz Bugarske i predstavnici iz Aleksandrije. Na čelu delegacije rimokatoličke crkve biće kardinal Jozef Tomko, a biće prisutni i predstavnici jermenske crkve.

Zahvaljujući Milanskom ediktu, rekao je Bulović, hrišćanska vera i crkva dobile su slobodu delovanja i propovedanja. Na taj način se, istakao je, promenio kulturni i civilizacijski lik Evrope.

SRPSKI PATRIJARH IRINEJ, VASELJENSKI PATRIJARH VARTOLOMEJ

U Beograd je jutros stigao patrijarh vaseljenski Vartolomej, koga je na Aerodromu “Nikola Tesla” dočekao patrijarh srpski Irinej.

– Želimo da se ovde osećate kao u vašem domu. Dolazite sa jednim važnim zadatkom, da date svoj vaseljenski pečat na proslavi povodom 1.700 godina od Milanskog edikta i da doprinesete našem jedinstvu u pravoslavnoj crkvi i približavanju drugih predstavnika hrišćanstva – rekao je patrijarh srpski Irinej.

Vaseljenski patrijarh se zahvalio na toploj dobrodošlici i toplim riječima poštovanja koje mu je uputio srpski patrijarh Irinej.

Izvor: Telegraf.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender