24. 10. 2021.

Srbija što prije treba da uđe u EU

– Mi želimo da Srbija postane članica EU što je pre moguće. Štaviše, uvereni smo da će Srbija biti sledeća, 29. članica EU, jer verujemo da je to potrebno i Srbiji i EU – rekao je Dačić u intervjuu za američku TV mrežu Si-En-En (CNN), i izrazio očekivanje da će Srbija biti primljena u narednih deset godina.

Na pitanje kako vidi rješenje za problem Kosova, Dačić je priznao da nije lako naći rešenje za Kosovo, naročito, kako je rekao, u ovoj fazi kada su stvari otišle predaleko.

– Mnogo bolje i pravičnije rešenje moglo je biti nađeno ranije, čime bi se izbegli rat i napetost u regionu. To, međutim, nije deo našeg aktuelnog dijaloga – kazao je premijer Srbije, i dodao:

“Voleli bismo da odnosi budu normalizovani i da postignemo konačno rešenje”, rekao je on, i dodao da Srbija ne može i ne želi da unese svoje probleme u EU.

– To je jedan od razloga zbog kojih vodimo otvoreni dijalog (s Prištinom) kako bismo normalizovali odnose i rešili probleme pre prijema (u EU). Ali to ne znači promenu politike kada je reč o priznanju nezavisnosti Kosova – istakao je Dačić.

Premijer Srbije napomenuo je da nema vremena za gubljenje, jer je privreda pretrpjela velike posljedice poslije raspada Jugoslavije devedesetih godina.

“Stopa nezaposlenosti je najveći problem“, rekao je Dačić, naglasivši da su rasprave o ekonomskim reformama u Srbiji besmislene ukoliko se ne poveća industrijska proizvodnja, a samim tim i životni standard građana. Jedini način da se to postigne je, prema njegovim rečima, povećanje stranih investicija.

“Ali to se neće dogoditi ako Srbija ne bude deo modernog sveta“, rekao je on.

Dačić je istakao da Srbija ne vidi proces prijema u EU isključivo kao paket finansijske pomoći ili priliku za građane Srbije da rade u drugim zemljama širom Evrope, već prvenstveno kao magnet za strane investitore. CNN je podsetio da će Srbija, kada uđe u EU, biti jedina članica tog bloka koja će imati sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom.

Izvor: Telegraf

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender